Kennisbank Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

7K
Sales

Deel

Als u op zoek bent naar een geschikt communicatiemiddel voor tijdens uw vakantie, motorreis, bedrijfscommunicatie of voor overleg tussen bijvoorbeeld BHV’ers, dan zult u vaak de twee termen ‘walkie talkie’ en ‘portofoon’ tegen komen. In wezen worden deze twee termen vaak door elkaar heen gebruikt, maar toch zit er wel degelijk een verschil tussen. Hoe weet u welke u moet kiezen? En wat zijn de voordelen van beide apparaten? In dit artikel leggen we graag de verschillen uit tussen de walkie talkie en de portofoon.

Het verschil tussen de walkie talkie en portofoon

In de volksmond worden beide communicatiemiddelen als hetzelfde gezien en hierdoor is geen van beide termen ook fout. Echter in ons vakgebied gebruiken we de term portofoon voor een professionele zenderontvanger die gebruikt wordt door bijvoorbeeld politie, brandweer, beveiliging of bedrijfshulpverleners.  Met een walkie talkie doelen we op een communicatiemiddel voor recreatief of privé gebruik. Denk hierbij aan een skivakantie waarbij u kunt overleggen op waar u zich op de piste bevindt of tijdens een motorvakantie waar u kunt overleggen met de andere rijders. In de praktijk kunnen natuurlijk beide communicatiemiddelen voor zowel privé als zakelijke doeleinden gebruikt worden, maar u moet dan wel rekening houden met de volgende aspecten die hieronder beschreven zijn.

Bekijk onze walkie talkies

De voordelen op een rij

Bij het kopen van een walkie talkie of een portofoon mag je een verschil in functies en kwaliteit verwachten.
Deze zetten we kort op een rij:

Een walkie talkie:

                1. Goedkoop in aanschaf;

 

                1. Geen licentee benodigd voor gebruik;

 

                1. Inzetbaar voor korte afstanden.

Een portofoon:

                1. Inzetbaar voor grote afstanden tot wel tientallen kilometers;

 

                1. Privénetwerk op eigen frequentie (uitzondering daargelaten);

 

                1. Zendvergunning vereist (uitzondering daargelaten).

Een portofoon heeft niet altijd een privénetwerk op eigen frequentie. Dat is afhankelijk van het zendvermogen en of iemand hiervoor dus een zendvergunning nodig heeft.

De TK3401, PKT-23e worden ook portofoons genoemd, maar niet communiceren via een privénetwerk op eigen frequentie, tenzij er een ondertoon in geprogrammeerd is.

Stelt u zich nu nog de vraag ‘wat is een walkie talkie?‘, dan hebben we daar een blog over geschreven.

Bekijk onze portofoons

Wanneer gebruik je een walkie talkie en wanneer een portofoon?

Wanneer je moet gaan voor een walkie talkie of toch moet kiezen voor een portofoon is geen exacte wetenschap. Beide apparaten kunnen wel degelijk gebruikt worden voor vele situaties denkbaar. Toch kan het soms handiger zijn om voor een portofoon te kiezen of andersom, juist voor een walkie talkie.

Zo is een portofoon ideaal voor zakelijk gebruik. Een groot evenement vereist het opzetten van een privénetwerk, zodat de gesprekken tussen beveiligers niet afgeluisterd kunnen worden. Of is de crisis communicatie tussen BHV’ers zo essentieel dat er geen ruis van andere frequenties welkom zijn.

Bij het particuliere gebruik heeft het opzetten van een privénetwerk geen meerwaarde en weegt het gemak van het licentievrij gebruik van een walkie talkie zwaarder. In vele gevallen is een walkie talkie goedkoper dan een portofoon en is dit de juiste keuze voor het communiceren op bijvoorbeeld een campervakantie.

Voor bedrijven kunnen juist de extra functies en kwaliteit een belangrijke rol spelen en is een portofoon geschikter.

Waar staan de woorden ‘walkie talkie’ en ‘portofoon’ voor?

Na de uitvinding was het tijd om deze kleiner en handzamer te maken. Er bestaat wat onenigheid wanneer de radio met zend- en ontvangstmogelijkheden veranderde in een portofoon, maar wat we wel weten is dat de Canadees Donald Hings in 1937 als eerste een draadloze radio bouwde van 5,5 kg zwaar. Het apparaat was zo groot als een broodrooster, maar doordat je er mee kon communiceren, ‘talkie’, terwijl je er mee liep, ‘walkie’, is deze term ontstaan. Het apparaat bleek onwijs nuttig te zijn voor de soldaten in het veld, omdat zij met elkaar konden communiceren.

Na de Tweede Wereldoorlog zette de ontwikkeling van het apparaat zich snel voort en bedacht de ingenieur Marten Jan Kingma, werkzaam bij Philips, de term portofoon. Dit was afgeleid van de Engelse woorden ‘portable telephone’ en hierdoor is de naam portofoon eigenlijk gewoon een meer professionele bewoording voor walkie talkie.