Kennisbank Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

Wat is het verschil tussen een walkie talkie en een portofoon?

202
Sales

Deel

De basis is hetzelfde

Walkie talkies en portofoons. Eigenlijk zijn het twee dezelfde dingen, en toch ook weer niet. U zit bij beiden op een kanaal waarover met één toestel tegelijk een gesproken bericht rechtstreeks verzonden kan worden naar de andere toestellen op hetzelfde kanaal. Dit doet u met een spreekknop. Zowel walkie talkies als portofoons zijn van een handzaam formaat dat meestal net niet in een broekzak past en ze beschikken vaak over een korte antenne. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee. We vertellen u daar graag meer over, dus lees vooral verder.

Zoals u in de introductie al kon lezen kennen portofoons en walkie talkies veel gelijkenissen. Dat komt omdat het in de basis dezelfde apparaten zijn. Dit is tevens de reden achter de verwarring omtrent portofoons en walkie talkies. De walkie talkie was er eerst. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog is deze ontwikkelt om bij expedities binnen een mijnbouwbedrijf gemakkelijk te kunnen communiceren met elkaar. Gedurende de oorlog zelf werden ze op grotere schaal geproduceerd omdat ze goed van pas kwamen in het veld. Van daaruit zijn de walkie talkies doorontwikkeld en zodoende zijn er tegenwoordig ontelbaar veel verschillende varianten te vinden.

Toch zijn walkie talkies en portofoons anders

Zoals we al aangaven zijn er dus ook zeker verschillen tussen de twee. Deze hebben we hieronder op een overzichtelijk rijtje gezet.

  • Bereik: Het bereik van portofoons is in de regel beduidend groter dan die van walkie talkies. Bij walkie talkies denkt men vaak meer aan kinderspeelgoed en bij portofoons juist aan professionele apparaten. Dit terwijl het dus in de basis hetzelfde apparaat is. Daarom worden portofoons met een laag bereik vaak aangeprezen als walkie talkies en de versies met een groter bereik juist als portofoons.
  • Gebruik: Opnieuw zit het verschil hier meer in de gedachtegang van de gebruiker, dan in de walkie talkies en portofoons zelf. Portofoons worden vanwege hun grotere bereik ingezet in professionele omgevingen zoals de beveiliging, evenementenorganisatie, bij hulpdiensten en andere, vergelijkbare situaties. Walkie talkies worden juist weer vooral voor kinderen gekocht, zodat zij ermee kunnen spelen en op afstand met elkaar kunnen kletsen.
  • Digitale optie: Dit is het eerste verschil waarbij de portofoons echt sterk verschillen van de walkie talkies. Walkie talkies en veel portofoons werken namelijk analoog. Daarnaast zijn er portofoons die ook digitaal werken, maar deze mogelijkheid ziet u vrijwel niet bij walkie talkies. De digitale versies hebben meer mogelijkheden. Zo is het met digitale portofoons mogelijk om bijvoorbeeld een bericht naar meerdere kanalen te sturen. Iets wat met analoge versies niet kan.
  • Certificering en licenties: Een ander groot verschil is dat walkie talkies altijd door iedereen gebruikt mogen worden. Bij portofoons werkt dat net even anders. Hier zijn namelijk bepaalde restricties aan verbonden. Voor bepaalde portofoons moet u namelijk een licentie hebben. Dit geldt voor specifieke aspecten van de portofoon. In de basis zijn dat het bereik, dat niet te groot mag zijn zonder licentie. Daarnaast gaat het ook om de band. Dit betekent dat er bepaalde kanalen zijn waar u zonder licentie geen toegang tot mag hebben. Dat komt omdat bijvoorbeeld militairen, de politie en andere hulpdiensten deze kanalen hard nodig hebben en daar geen verstoring bij kunnen gebruiken. Zodoende zijn die afgeschermd voor dergelijk specifiek gebruik.

Bekijk onze walkie talkies

De verschillen én gelijkenissen tussen portofoons en walkie talkies!

We hopen dat u nu een goed beeld hebt gekregen van de verschillen én gelijkenissen tussen portofoons en walkie talkies. Onthoudt voornamelijk dat ze in de basis hetzelfde zijn, dat de portofoons meestal meer mogelijkheden hebben en dat u bepaalde soorten portofoons niet zonder licentie mag gebruiken. Stelt u zich nu nog de vraag ‘wat is een walkie talkie?‘, dan hebben we daar een blog over geschreven. Mocht u hier nog vragen over hebben, of hulp nodig hebben bij het uitzoeken van jouw perfecte communicatiemiddel, neem dan contact met ons op. We zijn u graag van dienst!

Bekijk onze portofoons