Alarmontvangers Netwerken P2000 (NL hulpdiensten)
Klantenservice

Maandag t/m vrijdag beschikbaar van 8-18 uur.

Showing all 18 results 18 Resultaten

Swissphone s.QUAD Flex C35

Op deze foto zie je de bruine s.quad c35

Swissphone s.QUAD Flex C45

Swissphone s.QUAD Flex

Swissphone RES.Q XSII

Swissphone RES.Q L met GPS

Kazernealarmering met spraak

Birdy WF

Tafelontvanger TP-100 Multicapcode

Tafelontvanger TP-100 professional

Tafelontvanger TP-100 basis

FLEX lichtkrant (120px)

FLEX lichtkrant (50px)

FLEX lichtkrant (80px)

UniMAX versterker

Jupiter Pro v9.1

Mercurius II

Informer Pro

Alarm naar HDMI

  750,- Excl. BTW

Het netwerk is opgezet om personeel van de hulpdiensten zoals brandweer, ambulance, politie, Rode Kruis en KNRM op te roepen in geval van een incident of andere situatie waar hun aanwezigheid gewenst is. Hoewel het systeem opgezet is met een hoge mate van bedrijfszekerheid hebben de meeste gebruikers procedures om uitval of overbelasting van dit belangrijke systeem op te vangen.

P2000 is een digitaal systeem dat het oude analoge systeem vervangen heeft. Het systeem is in tegenstelling tot C2000 niet gecodeerd waardoor de berichten door iedereen ontvangen en gelezen worden. Het P2000-systeem maakt gebruik van de frequentie 169,650 MHz

Berichten

De berichten zijn vergelijkbaar met SMS-berichten en zijn opgebouwd uit een aantal onderdelen die per dienst en regio kunnen verschillen. Doorgaans bevatten de berichten:

  • Soort incident
  • Locatie
  • Prioriteit
  • Gealarmeerde eenheden
  • Opschaling

Een voorbeeld: Prio 1 OMS ALARM HOTEL CAFE DE WILDEMAN SCHULPEN 6 LEMM Inzet TSLEMMER (18-02-09 11:23:15)

Hier wordt de brandweer van Lemmer met TS Lemmer naar het genoemde hotel aan de Schulpen gestuurd voor een OMS (Openbaar Meldsysteem) melding met Prio 1. Voor de brandweer betekent Prio 1 dat het voertuig zo snel mogelijk ter plaatse moet gaan en zich daarbij als voorrangsvoertuig mag gedragen. Een OMS melding komt voort uit de in het pand aanwezige brandmeldsysteem dat aangesloten is op het GMS-systeem van de regionale brandweer.

Capcode

De P2000-pager reageert als hij een bericht ontvangt met de in het geheugen geprogrammeerde capcode. Een capcode is grofweg vergelijkbaar met een telefoonnummer of IP-adres en identificeert de bedoelde ontvanger. Het verschil is echter dat er meerdere ontvangers met hetzelfde nummer kunnen zijn. De opzet van het systeem is dat de benodigde eenheden of personen gealarmeerd kunnen worden zonder dat er teveel mensen opgeroepen worden.

Een voorbeeld van een lijst met capcodes van een kazerne van de brandweer in de stad Groningen:

  • Korps Groningen (Hoofdpost Sontweg)
  • 0400271 Korps Groningen-Sontweg (TS-744)
  • 0400272 Korps Groningen-Sontweg (TS-745)
  • 0400273 Korps Groningen-Sontweg (TS-746)
  • 0400274 Korps Groningen-Sontweg (TS-747)
  • 0400275 Korps Groningen-Sontweg (SB-760)
  • 0400277 Korps Groningen-Sontweg (AL-757)

Elke plaats en elke regio heeft zijn eigen manier om de capcodes te gebruiken. Sommige kleine korpsen besluiten om maar 2 codes te gebruiken (bijvoorbeeld blusgroep 1 en blusgroep 2), andere korpsen kiezen er voor om maar 1 code te gebruiken (korpsalarm of kazernealarm). Dit hangt dus heel erg af van de plaatselijke korpsen. Voor een overzicht van capcodes kunt u kijken op www.capcode.nl . U kunt bijvoorbeeld ook een tijdje een website zoals www.livep2000.nl volgen en kijken welke codes er vaak gebruikt worden bij u in de buurt.

Prioriteiten

In een P2000 oproep staat meestal ook de prioriteit vermeld die de meldkamer aan deze oproep heeft verbonden.

Ambulance

De ambulancediensten kennen 3 verschillende prioriteiten:

  • A1; een spoedurgentie waarbij de ambulance binnen 15 minuten ter plaatse moet zijn. Er is dan sprake van een mogelijk levensbedreigende situatie. Bij deze urgentie wordt gereden met optische en akoestische signalen.
  • A2; een spoedurgentie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van optische en akoestische signalen. Zoals wanneer er een huisarts aanwezig is die al heeft geconstateerd dat de patiënt direct naar het ziekenhuis moet, maar er is geen sprake van een direct levensbedreigende situatie.
  • B; besteld vervoer, zoals van het ziekenhuis naar verpleeghuis.

Naast bovengenoemde prioriteitsritten kent de ambulance ook de zogenoemde voorwaardenschepping. Hierbij wordt een ambulance verzocht zich naar een gebied te begeven waar in het geval van een A1 melding op dat moment geen ambulance binnen 15 minuten aanwezig kan zijn. De VWS ritten worden gereden onder A 2.

Brandweer

Er zijn 3 verschillende prioriteiten, die ook bepalen hoe de hulpverleners naar het incident mogen rijden.

  • Prio 1; Het voertuig mag zich in het verkeer gedragen als voorrangsvoertuig en dus gebruik maken van blauwe zwaailichten en akoestische signalen (sirene). Dit wordt toegestaan in situaties waar een mensenleven bedreigd wordt of kan worden of waar aanzienlijke schade aan (onroerende) goederen dreigt.
  • Prio 2; Er is wel een noodzaak om direct ter plaatse te komen, maar het is niet dermate dringend dat het voertuig zich mag gedragen als voorrangsvoertuig. Het gebruik van blauwe zwaailichten of geluidssignalen is niet toegestaan, sommige verkeersregels mogen echter wel overtreden worden indien strikt noodzakelijk (het gaat dan met name om de positie van het voertuig op de weg, het voertuig mag bijvoorbeeld een fietspad of trottoir berijden). De blauwe zwaailichten mogen alleen gebruikt worden in gevaarlijke situaties als het voertuig zelf stil staat om de andere weggebruikers te waarschuwen, het gebruik van oranje zwaailichten heeft echter de voorkeur.
  • Prio 3; In deze situatie moet het voertuig zich gewoon gedragen, niet als voorrangsvoertuig. Het voertuig moet zich gedragen als een normale weggebruiker en mag dus geen verkeersregels overtreden.

Bij de brandweer kan er in plaats van het voorvoegsel “Prio”, ook het soort oproep staan.

  • BR = Brand (bijv. BR1)
  • HV = Hulpverlening (bijv. HV2)
  • VKO = Verkeersongeval (bijv. VKO1)
  • WO = Waterongeval (bijv. WO3)

Afkortingen

Doordat het systeem door 25 regio’s en een aantal andere diensten gebruikt wordt worden er veel verschillende afkortingen gebruikt. Voor drieletterige afkortingen eindigend op H (COH, DPH) wordt verwezen naar het artikel haakarmbak.

Lees meer op ons P2000 kennisartikel