Kennisbank Portofoons Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons?

Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons?

15K
Sales

Deel

U wilt portofoons gebruiken voor de communicatie tussen verschillende personen, maar u weet niet of u moet kiezen voor analoge of digitale portofoons? In dit artikel vertellen wij u wat de verschillen zijn en welke voor- en nadelen beide systemen hebben.

Analoge portofoons

Al sinds decennia worden analoge portofoons gebruikt voor de communicatie tussen mensen op grote afstand. Daarnaast worden portofoons veelvuldig gebruikt bij particulieren voor vakantie en recreatie doeleinden. Deze portofoons worden gebruikt in de PMR band (446 MHz), voor deze band is geen licentie benodigd. Professionele analoge portofoons worden veel gebruikt in de beveiliging, industrie en bij hulpdiensten. Deze analoge portofoons kunnen echter afgeluisterd worden door andere gebruikers. Daarnaast kan er slechts één gespreksgroep per frequentie gebruikt worden.

Het voordeel van analoge portofoons is dat ze veelal goedkoper zijn dan digitale portofoons en eenvoudig aangesloten kunnen worden. Een analoog netwerk is snel operationeel en kan direct gebruikt worden. Met professionele analoge portofoons kunt u soms tot tientallen kilometers communiceren. Naarmate de afstand groter wordt, zal de kwaliteit afnemen.

Het bereik van een analoge portofoon kan uitgebreid worden door middel van repeaters (versterkers). In een analoog netwerk kunt u maximaal één repeater gebruiken.

Digitale portofoons

Sinds enkele jaren zijn er steeds meer geavanceerde digitale portofoons (DMR) op de markt. Deze digitale portofoons bieden veel voordelen ten opzichte van analoge portofoons. Met een digitale portofoon kunt u gebruik maken van twee gespreksgroepen per frequentie. U hoeft daardoor geen dure vergunningen meer aan te vragen bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, maar voldoet met een enkele vergunning. Een digitale portofoon is niet eenvoudig af te luisteren, waardoor medegebruik of afluisteren niet meer aan de orde is. U kunt veilig persoonlijk informatie uitwisselen.

Met een digitale portofoon kunt u tekstberichten versturen zoals bij een alarmontvanger. Eventueel kunt u ook machines of andere storingscontacten inkoppelen. GPS plaatsbepaling en man-down zijn mogelijkheden om medewerkers te beveiligen met digitale portofoons.

Repeaters

Bij zowel analoge als digitale portofoons is het mogelijk om repeaters (versterker) te gebruiken. Een repeater versterkt het bereik vanaf het punt waar de repeater geplaatst is. Bij analoge portofoons kunt u maximaal één repeater gebruiken. Met digitale portofonie van Motorola of Kenwood is het mogelijk om meerdere repeaters te gebruiken.

Op basis van IP kunt u verschillende repeaters met elkaar verbinden. Dit is ook mogelijk op grote afstand waardoor verschillende vestigingen met elkaar verbonden kunnen worden. Motorola MotoTRBO artikelen en Kenwood Nexedge artikelen ondersteunen digitale portofonie.

 Voordelen en nadelen

  • Analoge portofoons zijn goedkoper, maar steeds minder te verkrijgen.
  • Analoge portofoons kunnen afgeluisterd worden.
  • Digitale portofoons hebben betere spraakkwaliteit.
  • Digitale portofoons hebben meer bereik.

Belangrijkste modellen

Zonder vergunning Analoog Motorola XT420
Digitaal Kenwood TK-3701DE
Met vergunning Analoog Uitgefaseerd
Digitaal Motorola SL1600 UHF