Kennisbank Wat is een walkie talkie?

Wat is een walkie talkie?

11K
Sales

Deel

We kennen ze allemaal, maar wanneer we er een definitie van moeten geven wordt het soms toch gauw lastig. Dat geldt voor meer dingen natuurlijk. Want wat is een walkie talkie nu eigenlijk? Een walkie talkie is een draagbaar toestel waarmee u kunt zenden en ontvangen, bedoeld voor communicatie tussen twee of meerdere personen. Wanneer deze professioneel gebruikt worden noemen we ze vaak portofoons. Bij particulier gebruik noemen we ze meestal walkie talkies. We vertellen u graag meer over deze apparaten.

 

Het ontstaan van de walkie talkie

 

De radio bestond al. Deze was alleen nog vrij groot en onhandig en men kon er ook niet mee terugzenden. Alleen ontvangen dus. De Canadees Donald Hings bedacht in 1937 een model dat zowel kon zenden als ontvangen, relatief klein was en bovendien ook nog eens waterdicht. De walkie talkie werd op verschillende manieren doorontwikkeld en tijdens de Tweede Wereldoorlog op grotere schaal geproduceerd. De mogelijkheid om op afstand te communiceren bleek ontzettend handig te zijn op het strijdveld. Hierna werd dit apparaat alsmaar kleiner en krachtiger, waardoor we sommige modellen nu simpelweg in onze achterzak kunnen steken. Een flinke ontwikkeling vergeleken met de eerste versie die maar liefst 5 kilo woog!

 

Wat is het bereik?

 

Walkie talkies hebben altijd een beperkt bereik in tegenstelling tot bijvoorbeeld een telefoon. Hoe ver ze kunnen zenden en ontvangen is afhankelijk van de hoeveelheid watt vermogen van het apparaat. Boven de 2 watt heeft u een vergunning nodig om de walkie talkie te mogen gebruiken. Deze is aan te vragen bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Als vuistregel geldt: hoe meer vermogen, hoe verder u kunt zenden.

 

Walkie talkies voor organisaties

 

Er zijn allerlei verschillende redenen voor organisaties om portofoons te gebruiken. We hebben enkele van de veel voorkomende gevallen van professioneel gebruik hieronder voor u beschreven.

 

  • Defensie: Omdat militairen opereren onder alle omstandigheden in verschillende soorten terreinen, is het handig wanneer zij betrouwbaar met elkaar kunnen communiceren op afstand.

 

  • Politie en hulpdiensten: Zowel ambulancepersoneel als de brandweer en politie maken er iedere dag gebruik van. De communicatie via deze route redt letterlijk levens en is erg belangrijk voor het werk dat deze organisaties uitvoeren. Dus ook voor bedrijfshulpverlening is dit uitermate geschikt.

 

  • Evenementen: Wanneer er veel mensen op een enkele plek zijn wordt het lastig om snel van de ene naar de andere kant van de locatie te bewegen om iets te bespreken. Daarom zijn walkie talkies op evenementen zo handig.

 

  • Supermarkten en grote winkels: Wat bij evenementen geldt, is in sommige gevallen ook van toepassing binnen grote winkels en supermarkten. Het is erg handig om een collega te kunnen oproepen terwijl je zelf even niet van je plek kunt, bijvoorbeeld wanneer je achter de kassa zit.

 

Ook voor particulieren

 

Voor bepaalde organisaties en bedrijven zijn walkie talkies dus erg handig of zelfs cruciaal. Voor particulieren is de noodzaak vaak iets minder, maar kunnen ze ook erg handig zijn. Hieronder geven we daar enkele voorbeelden van.

 

  • Zomervakantie: Wanneer u bijvoorbeeld op zomervakantie gaat met twee auto’s, dan is de kans groot dat u achter elkaar aan rijdt. Eenmaal de grens over is het bereik met een telefoon niet altijd even goed en betaalt u vaak ook hogere kosten dan in Nederland. Met een walkie talkie kunt u de andere auto bereiken met een enkele druk op de knop. Super makkelijk dus!

 

  • Wintersport: Bij een skivakantie is het erg handig om elkaar op de berg gemakkelijk te kunnen bereiken. Mist, hoogteverschil en een drukke piste kunnen communiceren lastig maken, maar met een walkietalkie is dit geen probleem meer. Heeft u onze blog over de beste walkie talkie voor de wintersport gelezen?

 

Bij Firecom kunt u rekenen op uitstekende service

 

Bent u op zoek naar een walkie talkie? We adviseren u graag om u te helpen het beste model voor uw wensen uit te zoeken. Neem contact met ons op, dan gaan we voor u aan de slag!