Kennisbank Wat is een portofoon?

Wat is een portofoon?

8K
Sales

Deel

Tegenwoordig wordt het gebruik van portofoons steeds populairder waardoor u het gebruik ervan waarschijnlijk al een aantal keren gezien heeft zoals bijvoorbeeld bij de serveerster in het restaurant waar u laatst gegeten heeft of bij de manager van uw supermarkt. Al tientallen jaren worden portofoons gebruikt voor communicatie over korte, maar ook zeer lange afstand. Maar wat is een portofoon eigenlijk? Wat zijn de eigenschappen en hoe werkt een portofoon? Wij kunnen maar al te goed begrijpen dat dat niet duidelijk is. Vandaar dat wij u graag ondersteunen door hier uitleg over te geven.

Een portofoon is ook wel bekend onder de naam walkie-talkie en wordt gebruikt om te communiceren tussen mensen op verschillende plekken. Eigenlijk is het een draagbaar toestel waarmee gezonden en ontvangen kan worden. Walkie-talkie wordt als naam meer gebruikt wanneer het niet om professioneel gebruik gaat. Wanneer de walkie-talkie professioneel gebruikt wordt, dan wordt het een portofoon genoemd.

Maar hoe werkt een portofoon?

Een portofoon is in de meeste gevallen voorzien van twee draaiknoppen. Soms zijn deze uitgevoerd in de vorm van toetsen aan de voorkant. De belangrijkste functies zijn de volumeschakelaar en de kanaalschakelaar. De volumeschakelaar staat meestal eerst uit en daarna gaat het volume van 0 naar 100. De kanaalschakelaar heeft meestal 16 kanalen maar in sommige zijn er maar 3 tot 6 kanalen geprogrammeerd. Een kanaal is een vastgestelde frequentie waarop een signaal wordt verzonden door een spreker en wordt ontvangen door ene ontvanger.

Aan de linkerzijde van de portofoon of aan de voorkant van de portofoon zit een grote toets. Dit noemen we PTT (push to talk) toets. Het indrukken van deze toets zorgt ervoor dat uw gesprek uitgezonden gaat worden. Er kan altijd maar één iemand tegelijk spreken. Bij het spreken moet u letten op de volgende punten:

  • Na het indrukken van de PTT-toets moet u altijd 1 seconde wachten. De lijn moet opgebouwd worden. Begint u gelijk, dan valt het begin van het gesprek weg.
  • Na het spreken sluit u af met het woord “over” zodat de ontvanger van het gesprek weet dat u klaar bent met spreken.
  • Bij het beëindigen van het gehele gesprek zegt u “over en sluiten”.

Het voordeel van communicatie met portofoons is dat de communicatie zeer snel verloopt. Bij het gebruik van een mobiele telefoon moet eerst de juiste persoon gezocht worden in de contacten, moet de persoon gebeld worden en hoort de ontvanger het bericht pas zodra de telefoon opgenomen wordt. Vaak wordt het bericht via een mobiele telefoon ook maar doorgegeven aan één persoon.

Bij communicatie met een portofoon wordt er direct gespreken. Er is geen sprake van het opzoeken van contacten, er kan direct met meerder personen gesproken worden. De communicatie verloopt hierdoor veel sneller en is hierdoor veel betrouwbaarder bij bijvoorbeeld een calamiteit.

Daarnaast is er nog een groot verschil. Bij communicatie met een mobiele telefoon bent u afhankelijk van een netwerkprovider. Als u gebruik maakt van een mobiele telefoon moet er eerst contact gemaakt worden met een zendmast voordat het signaal doorgestuurd wordt naar de mobiele telefoon die u probeer te bereiken. In het geval van slecht signaal of uitval van het signaal is communicatie dus niet meer mogelijk. Communicatie met portofoons is vele malen betrouwbaarder omdat er geen sprake is van afhankelijkheid van een netwerkprovider. Het signaal gaat direct van de ene naar de andere portofoon.

Mocht u zich afvragen of het gebruik van portofoons in uw bedrijf van toegevoegde waarde kan zijn of heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op zodat een medewerker u vragen of onduidelijkheden kan beantwoorden.

Wel of geen vergunning/licentie?

Portofoons worden veelvuldig gebruikt bij particulieren op vakantie en recreatiedoeleinden. In deze gevallen is er vaak sprake van portofoons zonder vergunning die werken op acht vrije frequenties waar iedereen gebruik van kan maken. Deze portofoons worden gebruikt in de PMR-band (446 MHz).

Deze portofoons zijn vergunningsvrij waardoor er geen licentie aangevraagd hoeft te worden bij het Agentschap telecom. Het maximale zendvermogen van deze portofoons is 0,5 watt. In de praktijk hebben de portofoons vaak een bereik van maximaal 1 kilometer onder zeer gunstige omstandigheden. Mocht u de portofoons zonder vergunningen bijvoorbeeld gaan gebruiken in stedelijk gebied, houd er dan rekening mee dat het bereik van de portofoons minder dan 1 kilometer is. Verdiepingen van een pand, bebouwing, bebossing etc. hebben een negatieve invloed op het bereik van de portofoons. Het is daarom van essentieel belang dat u hiermee rekening houdt bij de eventuele aanschaf van portofoons.

Wist u dat het bij ons ook mogelijk is om een demo set aan te vragen van de verschillende portofoons om te testen of deze fijn werken binnen uw onderneming. Indien gewenst, dan kunt u contact op nemen met ons via ons contactformulier door op deze link te drukken. Vervolgens zullen wij u een demo-set opsturen met de meest geschikte portofoons voor uw bedrijf. Voor de test heeft u 2 weken de tijd waarna de portofoons weer naar ons kunnen worden verzonden.

Het voordeel van de vergunningsvrije portofoons is dat ze zeer betaalbaar zijn en dat er met iedereen gecommuniceerd kan worden die op hetzelfde kanaal zit. Echter, is dit ook gelijk het nadeel van de vergunningsvrije portofoons. Vele mensen kunnen gebruiken maken van dezelfde kanalen waardoor u gestoord kunt worden tijdens de communicatie maar u kunt ook afgeluisterd worden omdat de kanalen voor iedereen toegankelijk zijn.

Als het bereik van de vergunningsvrije portofoon niet voldoende is, kunt u gebruik maken van professionele portofoons met een vergunning. Voor een portofoon met vergunning heeft u een licentie nodig die u dient aan te vragen bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Het bereik van een portofoon met vergunning kan oplopen tot enkele kilometers. Met een licentie beschikt u over een groep aan u toegewezen frequenties met als grootste voordeel dat u veel minder tot geen last meer heeft van storingen en andere mensen die communiceren op dezelfde frequenties. Daarnaast hebben portofoons met vergunning een sterker zendvermogen waardoor het bereik beter is in vergelijking met vergunningsvrije portofoons.

Zoals eerdergenoemd heeft u voor portofoons met vergunning een licentie nodig die u dient aan te vragen bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur. Uiteraard ondersteunt Firecom u bij deze aanvraag. De formulieren voor de aanvraag van de licentie worden meegeleverd met de portofoons.

Daarnaast is er nog een tweedeling bij portofoons: analoge of digitale portofoons. Wat is het verschil tussen analoge en digitale portofoons?

Analoge portofoons veelal goedkoper zijn dan digitale portofoons. Een analoog netwerk is snel operationeel en kan direct gebruikt worden. Het bereik van een analoge portofoon kan uitgebreid worden door middel van een repeater (versterker).
Sinds enkele jaren zijn er steeds meer geavanceerde digitale portofoons (DMR) op de markt. Deze digitale portofoons bieden veel voordelen ten opzichte van analoge portofoons. Met een digitale portofoon kunt u gebruik maken van twee gespreksgroepen per frequentie. U hoeft daardoor geen dure vergunningen meer aan te vragen bij het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, maar voldoet met een enkele vergunning. Een digitale portofoon is niet eenvoudig af te luisteren, waardoor medegebruik of afluisteren niet meer aan de orde is. U kunt veilig persoonlijk informatie uitwisselen.

Met een digitale portofoon kunt u tekstberichten versturen zoals bij een alarmontvanger. Eventueel kunt u ook machines of andere storingscontacten inkoppelen. Gps-plaatsbepaling en man-down zijn mogelijkheden om medewerkers te beveiligen met digitale portofoons. Voor een uitgebreidere uitleg over het verschil tussen analoge en digitale portfoons, lees dan ons artikel hierover door op deze link te drukken!

Tot slot is er nog een punt waarop portofoons kunnen verschillen. Een portofoon kan UHF of VHF zijn. Maar wat is het verschil tussen UHF en VHF?

UHF of VHF

VHF betekent Very High Frequency en UHF betekent Ultra High Frequency. VHF portofoons worden meestal gebruik voor communicatie over land. UHF portofoons hebben daarentegen beter bereik in een omgeving waar veel staal of beton is. Voor communicatie in bedrijfspanden, fabrieken, zorginstellingen of andere gebouwen wordt dan ook meestal gebruik gemaakt van UHF portofoons. Wilt u communiceren op een pretpark of dierentuin, dan raden wij u aan om VHF te gebruiken.

Heeft u liever advies van een specialist?

We kunnen veel schrijven, maar misschien is het prettiger om met ons te bellen? We kunnen dan aanvullende vragen stellen en het advies toespitsen op uw toepassing. U kunt ons bereiken op 085-4011980.