Kennisbank Portofoons Portofoon oefening voor BHV

Portofoon oefening voor BHV

13K
Sales

Deel

Een portofoon is in de meeste gevallen voorzien van 2 draaiknoppen. Soms zijn deze uitgevoerd in de vorm van toetsen aan de voorkant. De belangrijkste functies zijn de volumeschakelaar en de kanaalschakelaar. De volumeschakelaar staat meestal eerst uit en daarna gaat het volume van 0 naar 100. De kanaalschakelaar heeft meestal 16 kanalen. In sommige gevallen zijn er maar 3 of 6 kanalen geprogrammeerd. Aan de linkerzijde zit een grote toets. Dit noemen we de PTT (push to talk) toets. Het indrukken van de toets zorgt ervoor dat uw gesprek uitgezonden gaat worden. Er kan altijd maar één iemand tegelijk spreken. Bij het spreken moet u letten op de volgende punten:

 

    • Na het indrukken van de PTT toets moetu altijd 1 seconde wachten. De lijn moet opgebouwd worden. Begint u gelijk, dan valt het begin van het gesprek weg.
    • Na het spreken sluit u af met het woord ‘over’.
    • Bij het beëindigen van het gehele gesprek zegt u ‘over en sluiten’.

 

Portofoons met gelijke programmering kunnen alleen met elkaar communiceren als ze allebei op hetzelfde kanaal staan.

 

Gebruik van de accu en lader

 

De meeste portofoon accu’s gaan ongeveer 300 ladingen mee. Het is aan te raden om de portofoon alleen te laden als de accu leeg is. Wilt u er altijd zeker van zijn dat hij vol is? Plaats dan een timer tussen de voeding van de lader. Als de portofoon heel de week uit staat is het meestal ruim voldoende om hem elke week 2 uurtjes op te laden.

Oefening 1

Voorbereiding

 

Verstop een object ergens in het gebouw.

 

De oefening

 

Deze oefening is gebaseerd op 3 deelnemers. Twee deelnemers zijn de gids, 1 deelnemer is de verkenner. De deelnemers krijgen allemaal een portofoon en moeten samen het eerder verstopte object zien te vinden. De twee gidsen krijgen een plattegrond waarop is aangegeven waar het object zich bevindt en gaan beiden in een aparte ruimte zitten. De verkenner krijgt van de gidsen (om de beurt) een instructie hoe hij moet lopen om bij het object terecht te komen. Namen van ruimtes of afdelingen zijn niet toegestaan. Enkel instructies zoals ‘links aan het einde van de gang’ of ‘trap op naar de 2e verdieping’ zijn toegestaan. De gidsen mogen (per beurt) 1 keer aan de verkenner vragen, wat hij of zij ziet. De verkenner mag alleen beschrijven hoe de locatie eruit ziet.

 

Doelstelling

 

doordat de gidsen niet in dezelfde ruimte zitten, moeten ze goed naar elkaar luisteren om te kunnen bepalen welke route gevolgd wordt. Door ook informatie van de verkenner te vragen, moet bepaald worden waar de verkenner zich bevindt. Doel van deze oefening is om kort en bondig te kunnen communiceren en goed te kunnen luisteren naar informatie op het kanaal.

Oefening 2

Voorbereiding

 

Eenvoudig Lego object kopen.

 

De oefening

 

Deze oefening is gebaseerd op 4 deelnemers. De deelnemers worden in tweetallen geplaatst in een willekeurige ruimte in het pand waarbij beide groepen een portofoon krijgen. 1 Tweetal krijgt de opdracht om de handleiding van het Lego ontwerp via de potofoon door te geven aan het andere tweetal die met behulp van de instructies door de portofoon een Lego object in elkaar gaan zetten. Daarbij zijn alle woorden toegestaan. Optioneel kunt u later een strafpunt rekenen voor elk verkeerd blokje waarbij het beste viertal een klein prijsje wint.

 

Doelstelling

 

Door de instructie en het object te scheiden zullen de deelnemers gedetailleerd, maar uiterst voorzichtig instructies via de portofoon door moeten geven. Doel van deze oefening is om kort en bondig te kunnen communiceren en goed te kunnen luisteren naar informatie op het kanaal.

Instructiekaartje voor portofoon

Op onze website kunt u een instructiekaartje voor portofoongebruik aanschaffen. Een paar kaartjes gratis ontvangen? Mail ons!

Een overzicht van onze beste producten!