Kennisbank Oproepsystemen De problemen én oplossing voor het falende C2000-systeem

De problemen én oplossing voor het falende C2000-systeem

2K
Maatwerk Online

Deel

Nederlandse hulpdiensten maken gebruik van één gecentraliseerd communicatiesysteem. Dit systeem heet C2000, werkt over een beveiligde verbinding en moet altijd in de lucht zijn. Het is voor hen van cruciaal belang om hierop te kunnen vertrouwen, omdat er vaak grote risico’s komen kijken bij het werk dat ambulancepersoneel, de brandweer, de politie en de Marechaussee uitvoeren. Daarom is het systeem recentelijk vernieuwd, maar helaas werkt het sindsdien niet beter. In tegendeel, het systeem werkt juist minder goed. Zelfs de back-up werkt niet optimaal. In dit artikel worden dan ook de problemen én de oplossing omtrent het falende C2000-systeem besproken, dus lees vooral door!

Het nieuwe C2000 systeem en de daarbij behorende problematiek

In Nederland wordt het C2000 systeem al jaren gebruikt en zodoende was het uiteindelijk toe aan vernieuwing. Het systeem werkt op de zogeheten TETRA techniek. Destijds was Nederland één van de eersten die met dit type systeem aan de slag gingen, maar inmiddels zijn de meeste andere landen er ook alweer vanaf gestapt. Dat heeft te maken met het feit dat een netwerk op basis van 4G nu betrouwbaarder en alom beter werkt.

Toen het C2000 systeem in 2001 werd geïntroduceerd waren er veel opstartproblemen. Gelukkig werden deze kinderziektes snel verholpen, waarna het systeem eigenlijk jarenlang uitstekend functioneerde. Met de vernieuwing begin 2020 is dit helaas niet meer het geval. De problemen worden in verband gebracht met de problemen die bij de introductie bestonden, maar dit is niet terecht. Dat neemt echter niet weg dat het systeem momenteel niet goed werkt. Een kwalijke zaak natuurlijk!

De gevolgen

Zoals werd aangestipt gebruiken verschillende hulpdiensten het systeem. Met name de politie ervaart nu problemen, terwijl juist voor hen het systeem de belangrijkste levenslijn vormt. Het wordt namelijk gebruikt om onderling, maar ook met de meldkamer, te communiceren. Omdat ook het back-up netwerk lang niet altijd werkt, kunnen zij in belangrijke situaties soms geen contact krijgen met die meldkamer of hun collega’s. Dit kan voor levensbedreigende situaties zorgen. Inmiddels zijn er al tientallen meldingen gemaakt en worden vanuit verschillende onderdelen van de politie alarmsignalen afgegeven aan de minister van Veiligheid en Justitie. Agenten in het veld moeten soms namelijk zelfs gebruik maken van een walkietalkie-app op hun smartphone om elkaar te kunnen bereiken.

Wat is de oorzaak van het falende systeem?

Hoewel er inmiddels uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de problemen met het vernieuwde C2000-systeem is een oplossing nog niet in zicht. Dat komt mede door het feit dat er geen duidelijkheid is over de oorzaak van het falende systeem. Momenteel is wel bekend dat wanneer het systeem intensiever wordt gebruikt, er ook eerder verbindingsproblemen ontstaan of men geen contact kan krijgen. Daarnaast heeft minister Grapperhaus aangegeven dat het om een complex probleem gaat, omdat de exacte mankementen verschillen per regio en dienst.

Het back-up systeem: Entropia

Voor een dusdanig belangrijk systeem als deze zou er een back-up moeten zijn. Die is er gelukkig ook, maar deze kent helaas ook gebieden waar geen dekking is. Het zogeheten Entropia netwerk wordt momenteel als back-up gebruikt. Dit systeem werkt op basis dezelfde TETRA techniek als het C2000 systeem, maar is een commercieel netwerk. Entropia is al enige tijd in een rechtszaak met KPN verwikkeld.

Een betere oplossing

Firecom biedt een betere oplossing aan. De zogeheten Wave OnCloud dienst is namelijk de perfecte backup. Dit systeem werkt via het GSM netwerk, net zoals dit nu ook in veel ander landen de standaard is geworden. Diensten kunnen middels dit systeem, zoals zij gewend zijn, communiceren middels het push-to-talk (PTT) principe. In tegenstelling tot traditionele portofonie en het huidige C2000 netwerk op basis van TETRA is de GSM verbinding in principe een internetconnectie. Het voordeel hiervan is dat er geen nieuwe infrastructuur ontwikkelt hoeft te worden, maar dat er wel evenveel bereik is als bij het huidige netwerk. Wanneer het C2000 systeem niet meer wordt gebruikt zullen hulpdiensten hoogstwaarschijnlijk ook gebruik gaan maken van een nieuwe oplossing op basis van 4G, dus er kan gesteld worden dat dit de meest moderne oplossing is!

Wij geven graag een demonstratie

Bent u benieuwd naar de exacte werking van het Wave OnCloud systeem? We laten dit graag aan u zien tijdens een demo. Neem gerust contact met ons op, ook indien u nog vragen heeft, dan helpen we u met plezier verder!