Kennisbank Portofoons Wi-Fi portofoons

Wi-Fi portofoons

986

Deel

Wat zijn Wi-Fi portofoons?

Er zijn vele verschillende portofoons in de wereld. De meeste portofoons werken via draadloze signalen en maken daarmee een onderlinge verbinding via RF technologie. Sommige portofoons werken via een versterker, ook wel repeater genoemd. Deze versterker zorg dat de draadloze signalen een grote bereik hebben en hierbij is het mogelijk om grote objecten te voorzien van dekking.

Wifi portofoons zijn portofoons die tenminste gebruik maken van het wifi netwerk om het bereik te vergroten. Dit zijn in de meeste gevallen dan ook geen traditionele portofoons maar zogenaamde PoC portofoons. Hiermee zorgt de wifi verbinding dat de portofoons contact kunnen maken met een centrale server.

Er zijn verschillende merken en fabrikanten die wifi portofoons leveren. Firecom is platinum reseller van Motorola solutions en daarmee grote aanhanger van het WAVE PTX systeem. Deze portofoons werken overal waar wifi verbinding is en maken daarbij ook gebruik van het GSM netwerk om voldoende dekking te garanderen.

In theorie zouden deze portofoons dus prima werken in bijvoorbeeld een ondergrondse mijn waar alleen wifi netwerken beschikbaar zijn. Overal waar wifi punten zijn, zal dit systeem werken. Daarmee is een internationale werking dan ook gegarandeerd.

Bestaan wi-fi portofoons?

Wifi portofoons bestaan zeker. Er zijn meerdere merken die wifi portofoons in het assortiment hebben. Hou er wel altijd rekening mee dat wifi portofoons de wifi verbinding gebruiken om contact te maken met een centrale server die de gesprekken organiseert en verdeeld over de verschillende gebruikers. De wifi verbinding is dus puur een transport medium om de gesprekken te verspreiden over de verschillende gebruikers.

Waar moet je op letten bij wi-fi portofoons

Bij aanschaf van wifi portofoons moet je erop letten dat de portofoon mogelijk nog meer manieren heeft om de gesprekken naar de server te brengen. Sommige portofoons gebruiken hiervoor hun LTE verbinding en maken daarbij verbinding met het GSM netwerk. Andere portofoons kunnen overschakelen op traditionele RF techniek om het gesprek te verspreiden naar de andere gebruikers. De meeste wifi portofoons schakelen automatisch tussen het LTE netwerk en de wifi verbinding. Je zult dus niet zo snel portofoons tegen komen die alleen maar gebruik maken van de wifi verbinding.

Wat zijn de voordelen en nadelen van wifi portofoons

Voordelen van wifi portofoons zijn:

• Groot bereik, overal waar WIFI is
  • Veel dataoverdracht mogelijk
  • Hoge audiokwaliteit

De nadelen van wifi portofoons zijn:

• Meestal maand of jaarlicenties
  • Mogelijk korte uitval bij overschakelen tussen wifi en LTE netwerk
  • Werkt niet als internet verbinding uitvalt
  • Meer componenten dus minder bedrijfszekerheid