Kennisbank Wat is tweezijdig radioverkeer?

Wat is tweezijdig radioverkeer?

4K
Sales

Deel

De term tweezijdig radioverkeer staat voor een technologie die het mogelijk maakt voor individuen om contact met elkaar te houden door gebruik te maken van radiogolven. Iedere gebruiker heeft een radio die audio en data, verzonden over de voorgenoemde radiogolven, zowel kan zenden als ontvangen.

Een tweezijdig radiosysteem kan zowel heel eenvoudig zijn, bijvoorbeeld wanneer twee radio’s direct met elkaar zijn verbonden, als zeer complex, wanneer een versleuteld netwerk een geheel land dekt.

Wellicht kent u tweezijdig radioverkeer van de term ‘’walkie talkie’’, een term die vaak wordt gebruikt om radio apparaten zonder licentie mee aan te duiden. De term tweezijdige radio dekt zowel ongelicenseerde als gelicenseerde apparatuur.

Veelgestelde vragen omtrent tweezijdig radioverkeer

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van veel gestelde vragen omtrent tweezijdig radioverkeer.

Hoe werkt tweezijdig radioverkeer?

Bij tweezijdig radioverkeer worden audiogolven omgezet in radiogolven die vervolgens door de lucht worden gestuurd. Deze golven worden dan opgevangen door andere radio’s die de radiogolven terug converteren naar audio.

De radiogolven kunnen zowel als een analoog als een digitaal signaal worden verstuurd, waarbij digitale transmissie de modernere technologie is. Met digitale radio is het mogelijk om andere typen data middels radiogolven te zenden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld tekstberichten en status updates.

Het is zelfs mogelijk om data te versleutelen wanneer digitale radio wordt gebruikt. Zo worden anderen ervan weerhouden om uw netwerk te gebruiken zonder toestemming.

Welke frequenties worden er bij tweezijdig radioverkeer gebruikt?

Tweezijdig radioverkeer vindt plaats tussen frequenties van 30 MHz (Megahertz) en 1000 MHz, beter bekend als 1 GHz (Gigahertz). Dit bereik van tweezijdige frequenties is opgedeeld in twee categorieën.

  1. Very High Frequency (VHF) – Bereik tussen 30 MHz en 300 MHz
  2. Ultra-High Frequency (UHF) – Bereik tussen 300 MHz en 1 GHz

Binnen deze radius valt het meeste tweezijdige radioverkeer in de 136 – 174 MHz en 403 – 527 MHz delen van het spectrum die beiden een licentie vereisen.

Ieder land heeft een eigen organisatie die deze licenties uitgeeft, maar sommige tweezijdige radiofrequenties zijn licentievrij (bijvoorbeeld de PMR446 op 446 MHz).

Heb ik een tweezijdige radio licentie nodig?

Dit hangt er vanaf welk type systeem u nodig heeft. Indien u een kleine hoeveelheid radio’s nodig heeft op een afgelegen locatie met een klein dekkingsgebied, dan komt u er misschien mee weg om ongelicenseerde radio’s (zoals de voorgenoemde PMR446) te gebruiken.

Indien u een groter dekkingsgebied nodig heeft, veilige communicatie vereist, meerdere teams onafhankelijk van elkaar laat communiceren, of opereert vanuit een volgebouwd gebied zoals een stadscentrum, dan zult u apparatuur met een licentie aan moeten schaffen. Bij Firecom kunnen we u hier uiteraard bij helpen.

Kunnen tweezijdige radio apparaten van verschillende fabrikanten met elkaar communiceren?

Ja en nee; sommige functionaliteiten zijn gebruikelijk voor alle fabrikanten omdat ze worden bepaald door radio standaarden zoals DMR (zie: Wat is DMR?).

Hoewel standaard functionaliteit vrijwel altijd zal werken tussen verschillende systemen (zoals het zenden en ontvangen van gesproken berichten) zult u wellicht gebruik willen maken van functies die buiten het gebied dat door de standaarden is gedefinieerd vallen.

Voordat u beslist welke apparatuur u gaat aanschaffen om uw systeem verder uit te breiden is het dus belangrijk om eerst na te gaan welke functies u al gebruikt en of deze uniek zijn voor het type apparatuur dat u momenteel gebruikt.

Indien deze niet uniek zijn is het handig om alsnog te controleren bij de fabrikant of er interoperabiliteitstesten zijn uitgevoerd tussen uw huidige en beoogde apparatuur.

Over welke afstanden werken tweezijdige radio’s?

Het antwoord op deze vraag hangt met name af van de apparatuur die u heeft en de infrastructuur die daaromheen is geïnstalleerd. Het International Space Station, bijvoorbeeld, draait op een afstand van 408km in een baan rondom de aarde en gebruikt DMR om met de aarde te communiceren. Er zijn maar weinig obstructies tussen het station en de antennes die op de grond staan, waardoor het signaal gemakkelijk ontvangen kan worden.

Ter vergelijking: een ongelicenseerde radio kan binnen een gebouw tot misschien slechts 100m goed werken.

Er kan infrastructuur worden geïnstalleerd in het dekkingsgebied om het bereik van tweezijdige radiosystemen uit te breiden. Hierdoor wordt het bereik van het systeem alleen beperkt door de hoeveelheid apparatuur die u zich kunt veroorloven om te installeren.

Tweezijdige radio repeaters kunnen signalen over een groot gebied verspreiden en aan elkaar worden verbonden middels andere verbindingen zoals bijvoorbeeld het internet om in specifieke gebieden bereik te creëren.

Kan tweezijdig radioverkeer worden getraceerd?

Veel tweezijdige radiomodellen hebben een GPS functie die de positie van de radio kan rapporteren aan bijvoorbeeld een meldkamer. Deze locatiefunctionaliteit kan altijd aanstaan of aangezet worden in specifieke situaties, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker op de noodknop drukt.