Kennisbank Wat is DMR?

Wat is DMR?

15K
Sales

Deel

DMR staat voor Digitale Mobiele Radio. Dit is een internationaal vastgelegde standaard voor radioverkeer in twee richtingen. De DMR standaard maakt het mogelijk om apparatuur van verschillende fabrikanten samen te laten werken op hetzelfde netwerk en met alle functies die binnen de standaard zijn gedefinieerd.

Het doel van de DMR standaard was om een digitaal radiosysteem te ontwikkelen dat laag in zowel kosten als complexiteit bleef, maar toch apparatuur van verschillende fabrikanten met elkaar liet samenwerken. Zo kunnen gebruikers zelf bepalen welke apparaten zij aanschaffen en zitten zij niet vast aan een gepatenteerd systeem dat duur is om te onderhouden of vervangen.

Het ontwikkelen en onderhouden van de DMR standaard valt onder de verantwoordelijkheid van het Europese Instituut voor Telecommunicatie Standaarden (ETSI). In 2005 werd het systeem voor het eerst geratificeerd en sindsdien is het meermaals gereviseerd en aangepast, meest recentelijk in november 2018. Er zijn 3 DMR Tiers.

Veel gestelde vragen over DMR

Hieronder zijn enkele veel gestelde vragen over DMR op een rij gezet en beantwoord.

Is alle DMR apparatuur in staat om met elkaar samen te werken?

Ja en nee. Basis functionaliteiten zoals een gesproken bericht zijn altijd mogelijk. Indien de gekozen fabrikant interoperabiliteitstesten heeft uitgevoerd kunt u wellicht zelfs functionaliteiten gebruiken die buiten de gedefinieerde DMR standaard vallen.

U kunt het beste controleren welke functies u nu gebruikt en bekijken of die uniek zijn voor de huidige apparatuur, voordat u beslist welke nieuwe producten u aanschaft.

Op welke frequentie werkt DMR apparatuur?

Op welke frequentie werkt DMR apparatuur?
Digital Mobile Radio werkt op frequenties tussen 30 MHz (Megahertz) en 1000 MHz, ofwel 1 GHz (Gigahertz). Dit frequentiebereik is opgedeeld in twee categorieën.

  1. Very High Frequency (VHF) – Het bereik tussen 30MHz en 300 MHz.
  2. Ultra High Frequency (UHF) – Het bereik tussen 300MHz en 1 GHz.

De meeste DMR apparatuur valt binnen de 136 – 174 MHz en 403 – 527 MHz delen van het spectrum. Ieder land heeft zijn eigen organisaties die licenties uitgeven voor verschillende frequenties.

Sommige DMR frequenties worden als licentie-vrij aangewezen (voor DMR Tier I) terwijl anderen een licentie vereisen voordat u er gebruik van kunt maken.

Heb ik een licentie nodig om DMR apparatuur te mogen gebruiken?

Dat hangt er vanaf. Indien u een kleine hoeveelheid gebruikers en slechts de basis communicatie vereisten heeft, zullen DMR Tier I (zie ook: wat zijn DMR tiers?) radio’s waarschijnlijk goed voldoen aan uw eisen. Deze zijn gemakkelijk te gebruiken en vereisen geen licentie.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat Tier I apparatuur een kleiner bereik heeft en gevoeliger is voor invloeden van andere gebruikers. Indien u een complexer systeem nodig heeft zult u hiervoor een licentie aan moeten vragen.

In welke mate is DMR te vergelijken met Tetra?

Zowel DMR als TETRA zijn standaarden die het Europese Telecommunicatie Standaarden Instituut (ETSI) heeft ontwikkeld, gericht op verschillende typen gebruikers. Waar DMR gericht is op de commerciële markt richt TETRA zich juist op publieke veiligheid. Dit is het beste terug te zien aan de verschillende interoperabiliteitstesten die deze twee systemen kennen.

Interoperabiliteit voor DMR systemen wordt door fabrikanten onderling, één op één, getest. Ter vergelijking, TETRA producten moeten worden getest door een onafhankelijke derde die meerdere fabrikanten met elkaar vergelijkt. DMR testen bevatten slechts 6 verplichte interoperabiliteitsfunctionaliteiten, waar er bij TETRA maar liefst 49 verplichte eigenschappen getest dienen te worden.

Dat hoge aantal tests voor TETRA apparatuur zorgt ervoor dat publieke veiligheidsorganisaties, zoals de politie en brandweer, onafhankelijke aankoopbeslissingen kunnen nemen zonder zich zorgen te maken over de compatibiliteit tussen hun systemen in een geval van nood. Daarbij is het zo dat de strengere TETRA tests geen ruimte bieden voor fabrikanten om nieuwe en interessante functies toe te voegen zoals de DMR standaard dat wel doet.

Wat is het bereik van DMR?

Het antwoord op deze vraag hangt vooral af van de apparatuur die u gebruikt en de infrastructuur die daaromheen is gebouwd. Het International Space Station, ter illustratie, draait op een afstand van 408km in een baan om de aarde en gebruikt DMR om met de aarde te communiceren. Er zijn namelijk maar weinig obstructies tussen het station en de antennes op de grond, waardoor het signaal gemakkelijk ontvangen kan worden.

Ter vergelijking: een DMR Tier I radio kan binnen een gebouw tot misschien slechts 100m goed werken.

DMR radiosystemen kunnen zo ver reiken als u wilt, mits de juiste infrastructuur is geïnstalleerd; zogeheten DMR Repeaters kunnen signalen over een groot gebied versterken.

Hierbij kunnen extra stukjes verbinding worden gecreëerd door data te verspreiden tussen onderlinge repeaters met andere technologieën zoals het internet.

Wat is een DMR Repeater?

DMR radio’s kunnen onderling communiceren zonder een gecentraliseerd systeem, maar dit is lang niet altijd een ideale situatie. Signalen tussen radio’s onderling kunnen worden gehinderd door obstructies in de zichtlijn zoals bomen, gebouwen of heuvels.

Door een DMR Repeater toe te voegen kunnen de radio’s hun communicatie verzenden middels een centraal punt die de boodschap herhaalt naar de rest van het systeem. Door een Repeater op hoogte te installeren (vaak bovenop een gebouw) worden de oproepen naar de Repeater minder gehinderd door obstructies. Dit maakt het mogelijk voor radio’s die zich ver van de Repeater bevinden in tegenovergestelde richtingen, om toch met elkaar te communiceren. Zo wordt het bereik van het systeem kunstmatig vergroot.

Repeater stations kunnen met elkaar verbonden worden door de ontvangen signalen opnieuw te verzenden (papegaaien) of door de ontvangen signalen middels een alternatieve methode (bijv. het internet) door te sturen naar andere Repeaters.