Kennisbank Oproepsystemen Hoe werkt een draadloos oproepsysteem?

Hoe werkt een draadloos oproepsysteem?

2K
Sales

Deel

Een oproepsysteem kan gebruikt worden om meerdere mensen op een snelle manier te alarmeren. Na de alarmering wordt de gebruiker gewaarschuwd door een piep en/of trilsignaal.

Het systeem bestaat globaal uit zenders en ontvangers. In de meeste gevallen wordt het bericht draadloos via het POCSAG protocol verstuurd naar de alarmontvangers. Het POCSAG signaal bestaat uit een RIC code en een bericht. Als de RIC code in de ontvanger juist is laat hij het bericht zien.

Het grootste voordeel van het POCSAG protocol is de zeer hoge betrouwbaarheid. Het systeem maakt geen gebruik van externe netwerken of infrastructuur. POCSAG is uitermate geschikt voor gebruik in noodsituaties.

Zender

Er zijn verschillende apparaten die gebruikt kunnen worden als zenders. Voor toepassingen bij bedrijfshulpverlening gebruiken we meestal een bedienpost met toetsenbord. Via het toetsenbord kan snel een bericht verstuurd worden. Daarnaast is het mogelijk om handmatig meer informatie te versturen. In sommige gevallen is de bedienpost voorzien van alarm ingangen (potentiaal vrij contact) of een RS232 poort. Via de RS232 poort is het mogelijk om verbinding te maken met een gebouwbeheersysteem of brandmeldcentrale. Een veelgebruikt protocol is het TAP of COMP protocol.

​De mogelijke zenders zijn:

  1. Bedienpost
  2. Noodknop
  3. Bewegingsmelder
  4. Deurcontact
  5. Halszender
  6. Brandmelders
  7. Watermelders
  8. Ontvangers

De ontvanger laat het geprogrammeerde bericht zien nadat het verstuurd is. De ontvanger gaat bijvoorbeeld piepen en trillen. Met name tijdens calamiteiten is dit prettig. U wordt altijd gewaarschuwd. Het systeem is daardoor zeer betrouwbaar en u mist geen meldingen. Er zijn verschillende type ontvangers:

  1. Draagbare ontvanger (pieper)
  2. Lichtkrant
  3. Relais ontvanger (voor externe aansturing)

Toepassingen

Oproepsystemen worden gebruikt in verschillende branches. Hieronder een paar voorbeelden:

  1. Alarmering van bedrijfshulpverlening
  2. Detectie van bezoekers / verkeer
  3. Alarmering van agressieteam
  4. Berichtenweergave van technische of storingsmeldingen
  5. Weergave van berichten uit brandmeldcentrale.
  6. Versturen van noodmelding van ouderen
  7. Alarmering van piketfunctionarissen
  8. Alarmering bij productielijnen
  9. Opsporen van apparatuur

Wilt u meer informatie over de toepassing van draadloze oproepsystemen in uw branche? Neem dan contact met ons op!