Co2 compensatieplan

CO2 compensatieplan voor Firecom

Voorwoord

Duurzaamheid is al lange tijd een speerpunt van Firecom B.V. In de opstartfase van een bedrijf is het echter niet altijd mogelijk om hier volledig op te investeren. Omdat het bedrijf nu steeds volwassener wordt is het tijd om ook serieuze aandacht te schenken aan dit onderdeel. Bij Firecom geloven we dat we echt iets moeten doen aan het verbeteren van onze omgeving en zijn we van mening dat we onze bedrijfsactiviteiten volledig moeten neutraliseren. In theorie zou het bedrijf dus niet mogen bestaan. Die situatie is uitgangspunt van dit document. We zullen al onze activiteiten die negatief bijdragen aan het milieu in kaart moeten brengen en een situatie moeten nabootsen waarbij ons kantoor niet meer bestaat, er geen medewerkers op straat zijn en we geen producten verkopen en onderhouden. Alleen als we dat uitgangspunt hanteren hebben we geen enkele negatieve bijdrage aan het milieu en de natuur. We zullen onze ‘aanwezigheid’ dermate moeten neutraliseren dat we hier nog honderden jaren mee door kunnen gaan zonder dat het enig effect heeft op de omgeving.

We zullen dus eerst in kaart moeten brengen op welke wijze we de natuur en het milieu belasten. In de volgende paragraaf is een opsomming gemaakt van activiteiten die we doen en een negatieve bijdrage leveren aan het milieu.

Sommige duurzaamheidsprogramma’s leggen een belangrijke focus op werkplezier, werkgeluk en maatschappelijke impact in de omgeving. We zijn van mening dat dit niet toekomt tot de natuur. Om die reden is dat buiten beschouwing gelaten in dit project.

Ons kantoor zal weer een drassig gebied zijn. We zijn er niet en er staan alleen bloemen en planten. Als je stil bent hoor je helemaal niets. We zijn er niet.

Joost Eerland

Moeilijk te berekenen

In de wereld van CO2 weet iedereen ongeveer wel wat ‘verkeerd’ is, denk aan vliegen en autorijden. Maar er is te weinig informatie beschikbaar om te bepalen wat je CO2-uitstoot daadwerkelijk is. Vooral als je kijkt naar wat je als bedrijf allemaal koopt, en dat is nogal wat. De CO2-wereld staat in de kinderschoenen en is afhankelijk van de informatie van leveranciers, en die input is niet altijd (volledig) aanwezig. Daarom moet je vaak uitgaan van een gemiddelde. Dat maakt het als bedrijf lastig om in kaart te brengen wat je uitstoot is en hoeveel het kost om die te compenseren.
Omdat de benodigde informatie niet altijd voorhanden is, gebeurt het vaak dat de meeste tijd zit in het uitzoeken van de CO2-uitstoot en bepalen hoe hoog die is. Dat is zonde, want we zijn van mening dat de focus zou moeten liggen op het reduceren en compenseren ervan.

Per bedrijfsonderdeel zullen we uitrekenen wat de CO2 uitstoot is. We maken hierbij gebruik van openbare bronnen. Als er geen informatie beschikbaar is doen we een globale inschatting of schakelen we ons netwerk in. We beseffen ons dat deze manier behoorlijk innovatief is. We pionieren op dit gebied en accepteren dat we daarbij niet de meest nauwkeurige methodieken gebruiken. Er is echter geen externe motivatie om dit te doen. We willen dit vanuit onze intrinsieke motivatie. We gebruiken bronnen om onze berekeningen te weerleggen. We staan open voor feedback vanuit de markt en publiceren onze cijfers dan ook online.

CO2 neutraal

Bij Firecom willen we 100% co2 neutraal worden, maar wat is dat nu precies? Voor ons betekend het in ieder geval:

• We hebben in kaart gemaakt wat we gebruiken en verbruiken op jaarbasis
• We weten dat het een grote gok is
• We doen aan Greenwashing omdat we onszelf anders zouden moeten opheffen.
• We onze CO2 uitstoot en afval afkopen

Eigenlijk vinden we de bovenstaande punten niet zo relevant. We vinden het belangrijker om in actie te komen en daarmee onze CO2-uitstoot te reduceren en compenseren. Hoe eerder we hiermee bezig gaan, hoe eerder we klimaatverandering de baas zijn.

Wij werken voortdurend aan het verminderen van de negatieve impact die wij hebben op het milieu. Hierbij kijken we niet alleen naar onze eigen directe impact, maar ook naar de indirecte impact binnen onze volledige waardeketen (producten en diensten).

Van het nog energie-efficiënter maken van onze bedrijfsgebouwen en het minimaliseren van zakenreizen tot het lanceren van nieuwe, duurzamere producten en het heroverwegen van ons verpakkingsontwerp. We kijken naar onze impact vanuit een levenscyclusperspectief en zetten belangrijke stappen om deze impact te verlagen.

Naast het verminderen van onze negatieve impact op het milieu, werken wij ook aan het vergroten van onze positieve impact op het milieu en de samenleving, door middel van initiatieven als ons cashback programma, reparatie van producten en het doneren van producten.

Onze impact verminderen

Gas
Vanaf 2022 gebruiken wij precies 0 m3 gas. Ons bedrijfspand wordt verwarmd met airconditioning en gebruik alleen stroom.

Water
Het waterverbruik heeft een zeer gering effect. Ons gebruik is al enkele jaren stabiel op 100m3 per jaar. Omdat regenwater niet drinkbaar is en dat het grootste deel van het gebruik is, kiezen we ervoor om dit niet te elimineren, maar te compenseren.

Elektriciteit
Ons kantoor wordt verwarmd met airco’s en gebruikt daarom relatief veel elektriciteit. Alle elektriciteit wordt opgewekt door onze eigen 66 zonnepanalen. In 2023 is ons elektriciteitsverbruik gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. Dit komt omdat we gestopt zijn met gasverbruik. Al onze panden hebben dubbelglas en automatische LED verlichting. Ons bedrijfspand heeft energieklasse A.

Zakelijk verkeer
We maken bij Firecom ontzettend veel gebruik van auto’s en vliegtuigen. Deze zijn noodzakelijk om ons werk uit te kunnen voeren. Het autogebruik kunnen we verminderen door steeds meer op afstand te doen via bijvoorbeeld Teamviewer, maar we kunnen dit niet helemaal elimineren. Daarnaast hebben onze vliegreizen als doel om lokaal fysiek dingen te installeren die gedaan moeten worden door Nederlands personeel. We kiezen er daarom voor om al deze reizen volledig te compenseren.

  • 44.872 Ton afval
  • 375 Ton CO2
  • We voegen 10% extra toe
  • 16.456 bomen om alles te compenseren
  • 16.456 bomen = 6,5km2 bos

 Vervolgacties

Na het berekenen van onze uitstoot zijn we er nog niet. We hebben dan een situatie gecreëerd waarbij onze aanwezigheid volledig genaturaliseerd hebben. Hoe mooi is het als we ook nog iets kunnen toevoegen? We zullen onze afdruk dus verhogen met 10%. Op die manier bouwen we een fikse veiligheidsmarge in.

Omdat we als doelstelling hebben onze gehele activiteiten te compenseren en ons ‘verblijf’ en onze ‘activiteiten’ te neutraliseren kiezen we ervoor te investeren in een project wat inzet op extra groei van bebossing. Op deze manier weten we zeker dat een andere plaats op deze wereld zeker vrijgehouden wordt om onze uitstoot te compenseren.

Onze totale uitstoot komt neer op 374 ton. Dit vermeerderen we met 10% waardoor we een totale uitstoot hebben van 400 ton Co2. Dit staat gelijk aan 16.000 bomen.

Bomen planten

Vanaf 2025

Innemen van apparatuur

Gestart in 2018

Inzet op reparatie

Gestart in 2020

Inzet op elimineren

Gestart in 2023

Bronnen

  • https://www.co2emissiefactoren.nl/lijst-emissiefactoren/
  • https://www.cmihva.nl/wp-content/uploads/2021/03/20210309-Mobiliteitseffecten-en-Carbon-Footprint-Online-Winkelen.pdf
  • https://www.co2emissiefactoren.nl/lijst-emissiefactoren/
  • https://www.milieubarometer.nl/CO2-footprints/co2-footprint/stimular-2015/
  • Factuur van der Wal Berkenwoude
  • https://www.dustin.nl/kennisbank/artikelen/archief/dit-is-de-invloed-van-je-laptop-op-het-klimaat
  • https://www.abnamro.com/research/nl/onze-research/duurzaam-staal-blijft-een-traag-verhaal
  • https://datanews.knack.be/ict/nieuws/de-ware-milieu-en-klimaatimpact-van-het-internet/article-opinion-1755469.html#:~:text=De%20auteurs%20schatten%20dat%20het,uitstoot%20in%20de%20atmosfeer%20vertegenwoordigt.
  • https://herstelcenter.be/post-voor-hoeveel-co2-uitstoot-zorgt-je-smartphone-hint-herstellen-is-altijd-beter/#:~:text=Iedere%20dag%20een%20uurtje%20bellen,100%25%20CO2%20neutraal%20te%20zijn.
  • https://datatopics.worldbank.org/world-development-indicators/ en https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/afval-scheiden-cijfers-en-kilo-s/#:~:text=In%20Nederland%20gooien%20we%20per,in%20Europa%20beter%20dan%20gemiddeld.