Vidensbase Hvad er tovejs radiotrafik?

Hvad er tovejs radiotrafik?

4K

del

Udtrykket tovejs radiotrafik står for en teknologi, der gør det muligt for enkeltpersoner at holde kontakten med hinanden ved hjælp af radiobølger. Hver bruger har en radio, der både kan transmittere og modtage lyd og data transmitteret over de nævnte radiobølger.

Et tovejs radiosystem kan være meget simpelt, for eksempel når to radioer er direkte forbundet eller meget komplekse, når et krypteret netværk dækker et helt land.

Du er måske fortrolig med tovejs radio fra udtrykket ''walkie talkie'', et udtryk, der ofte bruges til at beskrive ulicenserede radioenheder. Udtrykket tovejs radio dækker både ulicenseret og licenseret udstyr.

Ofte stillede spørgsmål om tovejs radiotrafik

Nedenfor finder du en række eksempler på ofte stillede spørgsmål om tovejs radiotrafik.

Hvordan fungerer tovejsradio?

Tovejs radiotrafik konverterer lydbølger til radiobølger, der derefter sendes gennem luften. Disse bølger samles derefter op af andre radioer, der konverterer radiobølgerne tilbage til lyd.

Radiobølgerne kan transmitteres som både et analogt og et digitalt signal, hvor digital transmission er den mere moderne teknologi. Med digital radio er det muligt at transmittere andre typer data ved hjælp af radiobølger. Tænk på for eksempel tekstmeddelelser og statusopdateringer.

Det er endda muligt at kryptere data, når du bruger digital radio. Dette forhindrer andre i at bruge dit netværk uden tilladelse.

Hvilke frekvenser bruges i tovejs radiotrafik?

Tovejs radiotrafik finder sted mellem frekvenser på 30 MHz (Megahertz) og 1000 MHz, bedre kendt som 1 GHz (Gigahertz). Denne række af tosidede frekvenser er opdelt i to kategorier.

1. Meget høj frekvens (VHF) - Område mellem 30 MHz og 300 MHz
  2. Ultrahøjfrekvens (UHF) - Område mellem 300 MHz og 1 GHz

Inden for denne radius falder mest tovejs radiotrafik i 136 - 174 MHz og 403 - 527 MHz dele af spektret, som begge kræver licens.

Hvert land har sin egen organisation, der udsteder disse licenser, men nogle to-vejs radiofrekvenser er licensfri (for eksempel PMR446 ved 446 MHz).

Har jeg brug for en to-vejs radiolicens?

Dette afhænger af, hvilken type system du har brug for. Hvis du har brug for en lille mængde radioer et fjerntliggende sted med et lille dækningsområde, kan du slippe af med at bruge ikke-licenserede radioer (såsom den førnævnte PMR446).

Hvis du har brug for et større dækningsområde, kræver sikker kommunikation, har flere hold til at kommunikere uafhængigt eller operere fra et bebygget område, f.eks. Et centrum, skal du købe licenseret udstyr. Hos Firecom kan vi naturligvis hjælpe dig med dette.

Kan tovejsradioenheder fra forskellige producenter kommunikere med hinanden?

Ja og nej; nogle funktionaliteter er fælles for alle producenter, da de er defineret af radiostandarder som DMR (se: Hvad er DMR?).

Mens standardfunktionalitet næsten altid fungerer mellem forskellige systemer (f.eks. Afsendelse og modtagelse af stemmemeddelelser), kan du muligvis drage fordel af funktioner, der er uden for det anvendelsesområde, der er defineret af standarderne.

Så inden du beslutter dig for, hvilket udstyr du skal købe for yderligere at udvide dit system, er det vigtigt at overveje, hvilke funktioner, du allerede bruger, og om de er unikke for den type udstyr, du i øjeblikket bruger.

Hvis disse ikke er unikke, er det nyttigt at undersøge med producenten, om der er udført interoperabilitetstest mellem dit nuværende og det tilsigtede udstyr.

Hvilke afstande arbejder tovejs radioer over?

Svaret på dette spørgsmål afhænger hovedsageligt af det udstyr, du har, og den infrastruktur, der er installeret omkring det. Den Internationale Rumstation kredser for eksempel om Jorden i en afstand af 408 km og bruger DMR til at kommunikere med Jorden. Der er få forhindringer mellem stationen og antennerne placeret på jorden, hvilket gør signalet let at modtage.

Til sammenligning: en ulicenseret radio kan fungere godt i en bygning på så lidt som 100 m.

Infrastruktur kan installeres i dækningsområdet for at udvide rækkevidden af ​​tovejs radiosystemer. Dette begrænser systemets rækkevidde kun med den mængde udstyr, du har råd til at installere.

To-vejs radio repeatere kan sprede signaler over et stort område og være forbundet med hinanden via andre forbindelser såsom internettet for at skabe dækning i bestemte områder.

Kan tovejs radiotrafik spores?

Mange tosidede radiomodeller har en GPS-funktion, der kan rapportere radioens placering til for eksempel et akutrum. Denne lokalitetsfunktionalitet kan altid tændes eller tændes i bestemte situationer, f.eks. Når en bruger trykker på nødknappen.