Klantenservice

Maandag t/m vrijdag beschikbaar van 8-18 uur.

Overheid portofoons

Portofoons binnen overheden

Binnen de overheid wordt er bijzonder veel gebruik gemaakt van portofoons. Voor de ene instelling is dit vanzelfsprekend terwijl u bij andere overheidsinstellingen misschien niet zo snel zou verwachten dat er regelmatig portofoons worden gebruikt. Dit terwijl portofoons binnen de overheid in veel gevallen erg belangrijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken. We vertellen u graag meer over deze walkie talkies, dus lees vooral door!

Overheidsinstanties die portofoons gebruiken 

Om u een idee te geven van de soorten overheden die gebruik maken van portofoons, alsmede de manier waarop zij dit doen, staan er een aantal portofoongebruikers vanuit de overheid hieronder weergegeven. 

Ministeriesprovincies en gemeenten: De meeste, grotere overheidsinstellingen beschikken over portofoons. Daarbij kunt u denken aan ministeries, provincies en gemeenten. Deze worden gebruikt om, waar nodig, veilig en snel te kunnen communiceren met hulpdiensten. Bijvoorbeeld wanneer er een groot evenement wordt georganiseerd.

Anderzijds is BHV, objectbeveiliging en persoonlijke veiligheid voor overheidsinstellingen ook belangrijk. De verantwoordelijke medewerkers zullen daarom in de meeste gevallen ook over een portofoon beschikken, zodat zij snel en gemakkelijk met elkaar kunnen schakelen. Zo worden de laatstgenoemde taken zo goed mogelijk uitgevoerd. 

Justitiële inrichtingen: Een andere plaats waar de overheid portofoons gebruikt is binnen justitiële inrichtingen en huizen van bewaring. Hier zitten mensen vast in afwachting van hun proces, of wanneer zij reeds veroordeeld zijn voor een misdaad.

Voor het personeel van zo’n instelling zijn de onderlinge communicatiemogelijkheden via de portofoon vaak van levensbelang. Deze zorgen ervoor dat er, bijvoorbeeld bij calamiteiten, snel versterking kan worden opgeroepen.

In dergelijke instellingen is het personeel namelijk in de minderheid en moeten zij elkaar snel en probleemloos kunnen ondersteunen.  

Brandweer en kazernes: Een andere instelling die gebruik maakt van portofoons en technisch gezien onder de overheid valt is de brandweer. Voor hen geldt tevens dat de portofoon van cruciaal belang is, goed moet functioneren en altijd moet werken.

Wanneer de brandweer uitrukt krijgen zij onderweg bijvoorbeeld extra informatie over de portofoon. Eenmaal ter plaatse zijn ook de brandweermannen die met gevaar voor eigen leven een brandend huis betreden ook in het bezit van een portofoon. Zo houden zij contact met hun collega’s en kan er snel informatie worden uitgewisseld.

Die snelheid kan levens redden, dus de portofoon is in zulke gevallen absoluut geen speelgoed. 

Politie: Van alle uitrusting die een agent op straat bij zich draagt wordt de portofoon waarschijnlijk het meest gebruikt. Hiermee staat de agent continu in verbinding met de meldkamer. Hier kunnen zij informatie aan doorgeven of juist bij opvragen.

Uiteraard komen er ook opdrachten binnen vanuit de meldkamer. Wanneer iemand de politie belt zal de meldkamer uiteindelijk een nabije agent naar het incident toesturen. 

Verkeersregelaars: Bij ongevallen of drukke stukken weg is een verkeersregelaar vaak te vinden. Ook deze beschikt dan meestal over een portofoon. Hiermee kan hij of zij contact opnemen met andere collega’s. 

Wanneer er bij een tweebaansweg een deel is afgesloten moeten twee verkeersregelaars bijvoorbeeld om en om de weggebruikers over de enkele baan sturen. Middels de portofoon kunnen zij dan gemakkelijk afstemmen wanneer zij de andere kant weer door laten rijden.  

Militairen: De portofoon is initieel ontwikkelt voor militair gebruik en wordt daar nog altijd breed voor ingezet. Net als voor politieagenten is de portofoon een onmisbaar onderdeel van de uitrusting die een militair in het veld bij zich draagt.

De leidinggevende kan zijn manschappen aansturen en de manschappen kunnen informatie doorgeven aan hun collega’s. Deze gemakkelijke manier van communicatie zorgt ervoor dat zij beter kunnen samenwerken en veiliger kunnen opereren.

Portofoons voor uw overheidsinstantie kopen?

Bent u op zoek naar portofoons voor gebruik binnen uw overheidsinstelling? Bij Firecom hebben we een ruim assortiment en voorzien we u graag van advies. Neem gerust contact met ons op, dan gaan we met plezier voor u aan de slag!