Kennisbank P2000 Zijn BHV portofoons verplicht?

Zijn BHV portofoons verplicht?

5K
Sales

Deel

Zijn BHV portofoons verplicht?

Nee, BHV portofoons zijn niet verplicht. Elk bedrijf is volgens de arbeidsomstandigheden wet verplicht of maatregelen te treffen voor de interne hulpverlening binnen een organisatie. Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn opgeleid om ongevallen en kleine brandjes te bestrijden binnen de organisatie. De BHV’ers moeten ook in staat zijn om te kunnen evacueren.

Arbowet

In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van BHV. Er zijn verschillende manieren om dat in te richten. Het aantal BHV’ers en de benodigde middelen worden afgestemd op het aantal medewerkers en de risico’s binnen een organisatie.

Middelen

Als u een BHV organisatie heeft moet u deze mensen voorzien van een goede opleiding en de juiste middelen om hun taken uit te voeren. Voor wat betreft BHV communicatiemiddelen zijn er verschillende dingen waar u rekening mee moet houden.

Alarmering & Communicatie

Is de organisatie erg klein en is de werkvloer overzichtelijk, dan heeft u geen voordelen bij de aanschaf van communicatiemiddelen. Heeft u bedrijf meerdere verdiepingen, afdelingen of gebouwen dan zijn communicatiemiddelen cruciaal om de hulpverlening te laten slagen.

1. Alarmering

Kunt u de BHV altijd en overal op een snelle manier bereiken? Een alarmeringssysteem zorgt voor een zeer snelle alarmering van de BHV organisatie. De alarmering van de BHV organisatie begint bij een duidelijke melding naar de receptie of een extern beveiligingsbedrijf. Het nummer moet duidelijk zijn, bijvoorbeeld 555. Als iemand in de organisatie dit nummer belt krijgt de melder direct contact met de receptie. De receptie kan de melding aannemen en het alarmeringssysteem activeren. U kunt hiervoor een BHV oproepsysteem met draadloze alarmontvangers gebruiken. Optioneel is het ook mogelijk om de melding direct via SMS te versturen. Een alarmontvanger gaat hard piepen en trillen. Een SMS kan gemist worden, u gebruikt daarom bij voorkeur draadloze alarmontvangers.

De BHV’ers kunnnen eventueel in groepen gealarmeerd worden zodat niet de hele BHV organisatie in actie hoeft te komen. Na de melding kan de BHV direct naar de incidentlocatie, maar het is ook mogelijk om centraal te verzamelen.

2. Communicatie

Na de alarmering moet het hoofd van de BHV (HBHV) in contact kunnen blijven met de ploegleiders BHV (PBHV) en bedrijfshulpverleners (BHV). De bestrijding van een calamiteit is altijd in teamverband. De hoofd BHV’ers staat bovenaan deze organisatie. Onder het Hoofd BHV staan één of meerdere ploegleiders. Deze ploegleiders hebben een team van ca. 4 BHV’ers onder zich. Om in een groep te kunnen communiceren is een portofoon een onmisbaar middel. Een portofoon is robuust, eenvoudig te gebruiken en ondersteund groepsgesprekken. De portofoons kunnen tegen een stootje en zorgen ervoor dat iederen op de hoogte is van de verschillende werkzaamheden. Optioneel is het mogelijk om verschillende gespreksgroepen te gebruiken, er ontstaat daardoor meer rust op de verschillende gespreksgroepen.

Advies

De inrichting van bovenstaande communicatie is sterk afhankelijk van uw organisatie. Wij kijken graag samen met u naar de inrichting van BHV communicatiemiddelen. In sommige gevallen voldoet alleen de alarmering. In andere situaties voldoet alleen de communicatie. Bel ons even op 085-4011980 of stuur een mail naar info@firecom.n.

Belangrijkste BHV portofoons

De meeste verkochte BHV portofoons zijn: