Kennisbank Oproepsystemen Welke BHV oproepsystemen zijn er?

Welke BHV oproepsystemen zijn er?

2K
Sales

Deel

Voor de alarmering van BHV organisaties zijn er een paar verschillende opties. In het onderstaande overzicht geven wij u graag een beeld van de verschillende mogelijkheden. We beginnen daarbij bij het meest eenvoudige product.

BHV oproepsysteem met numerieke codes of alleen een flitslicht

De meest eenvoudige manier van alarmering is via een alarmontvanger met klein display of LED lichtje. Bij een alarmering verstuurd de centralist een melding naar de piepers. Deze melding is vaak beperkt tot een cijfercode of flitslicht. Denk hierbij aan het Omikron Callhelp 400 oproepsysteen. U kunt een 3 cijferige code versturen naar de BHV’ers. Daarbij kunt u van tevoren verschillende afspraken maken over de cijfercode. Een cijfer 9 staat bijvoorbeeld voor een test. Binnen de BHV organisatie kunt bijvoorbeeld de onderstaande indeling aanhouden:

  • Brandalarm
  • EHBO
  • Reanimatie
  • Ontruiming
  • Bommelding
  • Melden receptie
  • Testmelding

De gasten oproepsystemen voor horeca vallen ook binnen deze categorie.

Oproepsysteem met eenvoudige functies

De volgende stap is een BHV oproepsysteem met de mogelijkheid om tekstberichten te versturen. Vanaf een centrale plaats kan de centralist(e) meldingen versturen naar de BHV organisatie. Dit kan meestal op twee verschillende manier. Via een sneltoets of via het meegeleverde toetsenbord. Na het indrukken van een sneltoets verstuurd het systeem bijvoorbeeld automatisch de tekst “Brandalarm” naar alle ontvangers (groep 99). Op een later moment kan aanvullende informatie naar de pager verstuurd worden.

Deze systemen zijn soms ook te koppelen aan een brandmeldcentrale via I/O contacten of ESPA 4.4.4.

Oproepsysteem met uitgebreide functies

Deze categorie oproepsystemen is reeds sinds de jaren 90 beschikbaar. Het zijn uitgebreide zorgsystemen met mogelijkheden tot locatiebepaling, koppeling en automatische vertalingen vanuit andere zorgsystemen. In tegenstelling tot andere systemen zijn deze systemen vaak nog niet bereikbaar op IP basis. De systemen zijn erg uitgebreid, maar beginnen oud te worden. Daarentegen zijn ze volledig bewaakt en hebben een mogelijkheid om te voldoen aan de NEN2575. Zie hieronder.

Oproepsysteem conform de NEN2575

Indien een oproepsysteem dient te voldoen aan de NEN2575 krijgt u te maken met een veelvoud aan eisen. De nieuwe NEN2575:4 beschrijft de exacte configuratie van een oproepsysteem. Het systeem maakt bijvoorbeeld gebruik van EN54-4 gekeurde voedingen, heeft een ESPA koppeling en detecteert vrijwel alle mogelijke storingen. Als laatste controleert het systeem zichzelf bijna elke minuut op een correcte werking. Deze systemen worden alleen geplaatst als de wetgeving dit vraag.

Wilt u meer informatie over de bovenstaande oplossingen? Neem dan contact met ons op.