Kennisbank Portofoons Wat is een push to talk app?

Wat is een push to talk app?

3K

Deel

Wat is een push to talk app?

Push-to-talk (PTT) is een communicatie-technologie die wordt gebruikt in mobiele telefoons en andere draagbare apparaten om spraakcommunicatie te verzenden of ontvangen. Het werkt door het indrukken van een knop om een spraakverbinding te starten en het loslaten van de knop om de verbinding te beëindigen.

Een push-to-talk app is een software-applicatie die PTT-technologie gebruikt op een smartphone of tablet. Deze apps zijn vergelijkbaar met walkie-talkies en bieden een eenvoudige en snelle manier om te communiceren met groepen mensen of individuen, zoals bijvoorbeeld in een bedrijfsomgeving, of voor beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld transport- of bouwbedrijven.

De meeste PTT-apps zijn gebaseerd op internet- of mobiele dataverbindingen en vereisen geen specifieke infrastructuur of licenties. Dit maakt ze een betaalbare oplossing voor kleine en middelgrote bedrijven.

Deze apps kunnen ook specifieke functies zoals groepsgesprekken en berichtenuitwisseling ondersteunen.

Hoe werkt een push to talk app?

Een push-to-talk app werkt door het gebruik van internet- of mobiele dataverbindingen om spraakcommunicatie te verzenden of ontvangen. Hier is een overzicht van hoe een PTT-app werkt:

1. Eerst moet de gebruiker de PTT-app downloaden en installeren op zijn smartphone of tablet.
  2. De gebruiker moet zich vervolgens registreren voor de app en een account aanmaken. Dit kan door het invullen van persoonlijke gegevens, zoals naam, e-mailadres en telefoonnummer.
  3. De gebruiker kan dan contacten toevoegen aan zijn of haar contactenlijst, dit kan gedaan worden door het invoeren van hun telefoonnummers of door het scannen van QR-codes.
  4. Wanneer de gebruiker een gesprek wilt starten met iemand, drukt hij of zij op de PTT-knop in de app. Dit zorgt ervoor dat de app een spraakverbinding opent met de geselecteerde contactpersoon of groep.
  5. Wanneer de gebruiker klaar is met praten, laat hij of zij de knop los. Dit zorgt ervoor dat de spraakverbinding wordt beëindigd.

Wat voor push to talk app zijn er?

Er zijn veel push-to-talk apps beschikbaar, zoals Zello, Voxer, Walkie-Talkie van Apple, WAVE PTX, HeyTell, etc. Deze apps werken op verschillende besturingssystemen, zoals iOS en Android, en bieden vaak extra functies zoals groepsgesprekken, berichtenverzending en locatie-tracking. U kunt een app kiezen die het beste bij uw specifieke vereisten past.

Werkt een push to talk app altijd?

Een push-to-talk app zal meestal werken zolang uw apparaat een werkende internetverbinding heeft. Dit kan via wifi of mobiele data zijn. Als u in een gebied met slechte of geen internetverbinding bent, kan de app problemen ondervinden bij het verzenden of ontvangen van berichten. Sommige apps hebben ook een limiet voor de hoeveelheid data die u kunt gebruiken, dus het is belangrijk om de specificaties van de app te controleren voordat u deze gebruikt in gebieden met beperkte data.

Bestaat er een combinatie tussen portofoon en app?

Ja, er bestaat een combinatie van een portofoon en een app die bekend staat als “hybride portofoon-app” of “smartphone portofoon-app”. Deze combinatie maakt gebruik van de functionaliteit van een traditionele portofoon, zoals push-to-talk, en combineert die met de voordelen van een smartphone-app, zoals groepsgesprekken, berichtenverzending en locatie-tracking.

De app werkt als een “client” voor een bepaald PTT-netwerk, en het toestel (smartphone) dient als de portofoon. Deze combinatie maakt het mogelijk om een groot bereik te hebben met een portofoon, zonder dat je daarvoor een apart apparaat nodig hebt.

Er zijn verschillende apps beschikbaar die deze functionaliteit bieden, zoals Motorola’s WAVE, Hytera’s PTT app, Kodiak’s PTT app.

Wat is MC-PTT?

MC PTT staat voor “Mission Critical Push-to-Talk”. Het is een protocol en technologie die specifiek is ontworpen voor professioneel gebruik, zoals in de hulpverlening, veiligheid, transport en logistiek.

MC PTT is een verbetering van de traditionele push-to-talk technologie, die specifieke functies biedt zoals prioriteit, groepen, berichtenverzending en noodgevallen functionaliteit.

MC PTT maakt gebruik van een specifiek netwerk en infrastructuur, zoals een specifieke dienstleverancier of een eigen bedrijfsnetwerk, die de communicatie veiliger, betrouwbaarder en efficiënter maakt.

MC PTT is ontworpen om te voldoen aan de specifieke eisen van professionele gebruikers en kan gebruikt worden op verschillende soorten van toestellen, zoals smartphones, portofoons, tablets, en andere draagbare apparaten.

Hoe werkt MCPTT in een GSM netwerk?

MC PTT werkt in een GSM-netwerk door gebruik te maken van een specifieke server die de communicatie beheert. Deze server, ook wel bekend als een PTT-server, is verantwoordelijk voor het verzenden en ontvangen van berichten, het beheren van groepen en het toewijzen van prioriteiten.

De PTT-app op een gebruiker’s smartphone is verbonden met de PTT-server via het GSM-netwerk. Wanneer een gebruiker de push-to-talk knop indrukt, wordt het bericht verzonden naar de PTT-server, die het vervolgens doorstuurt naar de juiste ontvangers.

MC PTT-communicatie maakt gebruik van specifieke frequenties of kanalen, die worden toegewezen door de PTT-server. Dit helpt om de communicatie efficiënt te houden en te vermijden dat er interferentie plaatsvindt met andere gebruikers of diensten die gebruik maken van hetzelfde GSM-netwerk.

In sommige gevallen, kan een specifieke provider of operator ook een specifieke technologie of infrastructuur gebruiken om MC PTT te ondersteunen, zoals een eigen netwerk of specifieke technologie zoals LTE-M of NB-IoT.