Kennisbank Oproepsystemen Push-to-talk: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Push-to-talk: Wat is het en wat zijn de voordelen?

5K
Sales

Deel

Veel makkelijker dan communiceren middels push-to-talk kan het eigenlijk niet. Door simpelweg op de knop te drukken neemt u het spreekwoordelijke stokje over en kunt u een bericht inspreken dat per direct wordt verzonden naar een groep of juist een enkeling. Maar, hoe werkt push-to-talk eigenlijk, waar komt het vandaan en welke voordelen biedt het? Dat leggen we graag uit, dus lees vooral door!

Wat is push-to-talk nu precies?

Bij een telefoongesprek is het mogelijk om elkaar in de rede te vallen. Dat wordt mogelijk gemaakt door het feit dat de verbinding twee kanten op werkt. Een portofoon of mobilofoon die werkt op een radiofrequentie biedt deze mogelijkheid niet. Er kan slechts één apparaat zenden, waarbij de frequentie op dat moment bezet is. Wel kunnen andere portofoons en mobilofoons die op de specifieke frequentie zijn afgestemd het bericht ontvangen. De knop die wordt ingedrukt om een bericht te zenden zorgt er eigenlijk voor dat het kanaal op dat moment alleen voor u is, waarna u kunt spreken om een bericht te zenden. Sterker nog, zonder de knop in te drukken kunt u geen bericht zenden. Vandaar het principe push-to-talk.

Welke voordelen biedt push-to-talk in het gebruik?

Logischerwijs biedt het voordelen om over en weer zowel te kunnen zenden als ontvangen zonder dat daar een handeling voor nodig is. Niet voor niets telefoneren we al decennia lang met elkaar. Toch zijn er ook allerlei voordelen verbonden aan communicatie middels het push-to-talk principe. Zeker wanneer het gaat om een bedrijfsomgeving, het aansturen van personeel of bijvoorbeeld het beveiligen van objecten. Hieronder zijn de voordelen van push-to-talk op een rij gezet.

  • Geen ruis op de lijn

Het push-to-talk principe garandeert dat uw berichten altijd luidt en duidelijk overkomen omdat er slechts één zender tegelijk op de frequentie actief kan zijn. Stemmen en gesprekken lopen dus niet door elkaar heen en het is niet mogelijk om elkaar in de rede te vallen. Zo wordt het gemakkelijker om een groot aantal personen aan te sturen.

  • Meteen verbinding met een groep of persoon

De verbinding wordt direct geopend zodra u de knop indrukt. U hoeft dus niet te wachten tot er wordt opgenomen door de persoon of personen die u graag wilt bereiken. Zo kunt u sneller door en verloopt de communicatie gestroomlijnd.

  • Snel schakelen

Het wordt met de push-to-talk functie nog makkelijker om onderling te schakelen met elkaar. Na enige oefening of bekendheid met etherdiscipline kunnen u en uw collega’s elkaar gemakkelijker aan het woord laten. De gewenning om de frequentie vrij te houden voor berichten met prioriteit komt dan al snel, waardoor onderlinge communicatie alleen nog draait om hetgeen er echt toe doet.

De twee verschillende soorten

Waar het push-to-talk principe mede uit noodzaak is ontstaan omdat anderzijds de technologie niet functioneert, is het principe nu ook mogelijk op 3G en 4G verbindingen. De nadelen van het gebruik van een portofoon vallen hierbij weg, aangezien met bijvoorbeeld een 4G verbinding landelijke dekking mogelijk is. Dit wordt Push-to-talk over Cellular, ofwel POC, genoemd. Deze technologie kan worden ingezet op speciale toestellen, maar ook op smartphones! De volgende stap in razendsnelle communicatie dus.

Zoekt u een geschikte push-to-talk oplossing? Wij helpen u graag!

Bent u op zoek naar een goede communicatieoplossing voor uw bedrijfsvoering, of heeft u nog vragen over de principes van push-to-talk? Bij Firecom zijn we u graag van dienst en voorzien we u met plezier van meer informatie over deze communicatiewijze. Neem dus gerust contact met ons op of vraag direct een offerte aan, dan gaan we meteen voor u aan de slag!