Kennisbank Portofoons Portofonie is klaar voor de komst van 5G

Portofonie is klaar voor de komst van 5G

2K
Sales

Deel

De komende maanden en jaren zullen we steeds meer gaan horen over de uitrol van 5G netwerken in Nederland. Daarnaast zullen we als klant van KPN, T-Mobile en Vodafone de voordelen gaan ervaren van dit supersnelle netwerk. Om te kunnen beoordelen wat de effecten zijn van 5G is het belangrijk om eerst nauwkeurig te beoordelen op welke wijze netwerken opgebouwd zijn en wat de belangrijkste verschillen zijn. Mijn naam is Joost Eerland, directeur van Firecom B.V. Firecom B.V. deelt graag haar visie over de opkomst van 5G in relatie tot missie-kritische netwerken.

Voordelen

De nieuwe 5G netwerken zullen vooral voordeel bieden aan bedrijven en consumenten die op dit moment niet voldoende hebben aan de huidige mobiele bandbreedte. Inmiddels hebben we in vrijwel heel Nederland mobiele dekking en in veel gevallen kan daarbij gebruikt gemaakt worden van het snelle 4G netwerk. De gebruikers van 5G gaat daar nog verder op vooruit en zullen ervaren dat ze meer data kunnen uitwisselen over het netwerk ten opzichte van 4G. Ik ben van mening dat dit een prachtige ontwikkeling is want nu kan ik eindelijk op de bank blijven zitten en mijn drone het achterland in sturen, kan ik live beelden delen van mijn autorit en kan ik overal Netflix films downloaden en bekijken. Tijdens mijn vrije tijd ben ik actief bij de brandweer en daar zie ik nog veel meer mogelijkheden. Ik kan live beelden bekijken van collega’s die een verkenning doen, kan deze delen met de meldkamer en kan aanrijdend een live-stream van het incident openen die opgebouwd is door de melder. Ik kan echt niet wachten om dat allemaal te gaan gebruiken.

Noodorganisaties

In Nederland zijn duizenden organisaties die een bepaald taak hebben in de crisisbeheersing of rampenbestrijding, sommige organisaties werken alleen binnen een specifiek gebouw of bedrijfsterrein (BHV), maar sommige organisaties hebben een landelijke invulling (hulpdiensten). Als leverancier van snelle en betrouwbare alarmering en communicatie moet je een keuze maken welke producten je adviseert aan deze klanten. Bedrijven en overheidsinstellingen contacteren ons voor een eerlijk advies om hun communicatiemiddelen op orde te brengen.

Onze klanten weten op dit moment heel goed wat voor apparatuur ze willen gebruiken om te communiceren. Het apparaat moet robuust zijn, soms waterdicht, goed in de hand liggen, makkelijk leesbaar zijn en hard kunnen piepen en trillen. Maar op welke manier gaan we die randapparatuur aansturen en bereiken? Is het veelbelovende 5G hier ook voor geschikt en gaat deze misschien wel zorgen voor een volledige revolutie?

Netwerken

Voor het bereiken van mobiele apparatuur zoals een telefoon maken we gebruik van een netwerk. Deze drager is in onze scenario’s altijd draadloos en kan in verschillende ‘talen’ spreken. Één van die talen is 4G of 5G, maar ook traditionele digitale portofoons en piepers hebben een eigen taal. En globaal geldt, hoe meer informatie het netwerk moet versturen, des te minder bereik heeft het. Dat is de reden dat een oud piepersysteem voor een hele gemeente soms maar één antenne nodig heeft en 5G elke bushokje zal gebruiken.

Bij de aanschaf of keuze voor het gebruik van een communicatie netwerk zijn er dus een paar dingen belangrijk om de juiste taal te bepalen. Allereerst de hoeveelheid informatie die je wilt versturen, het aantal gebruikers en een andere parameters als beveiliging, functionaliteiten, prioritering en nog veel meer. Het bereik kan vrij eenvoudig uitgebreid worden door het bij plaatsen van zendmasten, maar let op. Hoe meer data, hoe meer masten en hoe meer kosten.

Betrouwbaarheid

Er is echter een belangrijk aspect wat alleen naar voren komt bij klanten die het netwerk gebruiken in situaties waar levens op het spel staan, en dat zijn toevallig onze klanten. Dit aspect is, in verhouding, minder belangrijk voor de aanbieders van de huidige netwerken en gaat om betrouwbaarheid. Het netwerk moet simpelweg altijd werken. Ik ben van mening dat een gemiddeld betrouwbaar communicatie netwerk niet langer dan één a twee dagen per jaar defect mag zijn. De bekende leveranciers van telecom netwerken pretenderen een uptime van 99,97% (ongeveer 2,5 uur per jaar uitval). Als de klant eist dat het netwerk 99,99% van de tijd moet werken komen we uit op een maximale uitval van 1 uur.

Missie kritisch

De immens populaire term missie-kritischecommunicatie wordt op dit moment gebruikt door tientallen partijen in Nederland, ook wij doen daaraan mee. We hebben echter met elkaar niet bepaald wat missie-kritisch is. We kunnen hier dus wel mee adverteren, maar de klant zal telkens bepalen hoelang het netwerk mag uit staan.

Bereik

Daarnaast willen onze klanten een bepaald bereik, en vooral de klanten met een groot werkveld zijn niet zelf in staat om honderden zendmasten in het land te plaatsen. Deze gebruikers zijn dus overgeleverd aan de bestaande providers van mobiele netwerk en adviseren we dus onze GSM portofoons of apps via het 3G, 4G of 5G netwerk. We zien echter dat 4G genoeg capaciteit heeft om foto’s en spraak te versturen. Op dit moment hebben we de datasnelheid van 5G nog niet nodig. In de toekomst kunnen we deze gebruikers wel de voordelen bieden van 5G, zo kan een beveiligingsbeambte een live-stream sturen naar de meldkamer bij een inbraakalarm. We vertellen dan weer heel eerlijk dat ze mogelijk 11 dagen per jaar niet bereikbaar zijn.

Heeft een gemeentelijke organisatie de wens om bereik te hebben in de gehele binnenstad, dan is dat wel makkelijk haalbaar doormiddel van de uitrol van een eigen netwerk. We kunnen dat netwerk zelf bouwen en beheren. Hierbij kunnen we beloven dat het netwerk 99,99945% van de tijd werkt.

Kom maar op met 5G

Nu zul je denken, die mensen bij Firecom zijn gewoon bang dat ze geen portofoons meer verkopen. In het begin dachten we dat inderdaad, echter was dat al bij uitkomst van de eerste telefoon. We hebben door de jaren heen gezien dat telefoons, piepers en portofoons prima naast elkaar kunnen werken. Het verschil van 4G naar 5G zal daar niet veel aan veranderen. Het bericht naar een pieper gaat prima over 2G, 3G, 4G en zal niet sneller aankomen over een 5G netwerk. Voor wat betreft portofonie gaat dit prima over 4G. De spraak heeft niet meer data nodig. Als onze gebruikers ook een body-cam willen koppelen aan de portofoon of een live-stream willen delen hebben we 5G nodig. Wij zijn er klaar voor en kijken uit naar het gebruik van 5G!