Kennisbank Portofoons Gebruik van portofoons (oortjes) in de retail en horeca

Gebruik van portofoons (oortjes) in de retail en horeca

4K
Menno Noordergraaf

Deel

Sinds enkele jaren hebben portofoons hun intrede gedaan in de retail en de horeca. Steeds meer retailbedrijven en horecabedrijven zijn gebruik gaan maken van portofoon communicatie binnen hun bedrijf. Voornamelijk bij supermarkten doen oortjes (portofoons) en drukknoppen snel hun intrede.

Portofoon communicatie is een snelle en moderne manier om direct informatie uit te wisselen met collega’s. De apparatuur stelt u in staat om snel en direct met elkaar te communiceren. Een verdachte situatie in de winkel, een vraag van een klant of een voorraadprobleem, allemaal snel communiceerbaar met uw collega’s door de portofoons. Met name op het gebied van klantvriendelijkheid is de portofoon een welkome aanvulling.

Heeft de klant een vraag en kan de medewerker deze niet direct beantwoorden? Met één druk op de knop zijn alle collega’s beschikbaar. Hierdoor is de klant sneller geholpen en kost een klantvraag ook uw medewerker(s) minder tijd. Tevens hoeven mededelingen gericht aan medewerkers ook niet meer via een eventuele intercom gedaan te worden. Hierdoor zullen klanten tijdens hun bezoek ook niet meer gestoord worden door dienstmededelingen.

Voordelen portofoons 

 

Al met al heeft het gebruik van portofoons in de retail en de horeca verschillende voordelen, maar voornamelijk de snelle en directe onderlinge communicatie. Wij kunnen begrijpen dat het voor u niet makkelijk is om uit te vinden welke portofoon nu het beste geschikt is om te gaan gebruiken in uw onderneming. Daarom worden de overeenkomsten en verschillen tussen PKT-23E, de TK-3601D, de CLP446 en de CLK446 portofoons hieronder beschreven om de keuze voor u makkelijker te maken. Deze portofoons zijn volgens ons het meest geschikt en eenvoudig toepasbaar binnen zowel de retail als de horeca.   

Mocht u nog steeds vragen hebben over de portofoons dan kunt u altijd contact op nemen met ons door een bericht te sturen in de chat of email. Daarnaast kunt u ons ook bereiken voor persoonlijk advies.  

De verschillen tussen de portofoons

 

Vergunningsvrij

Allereerst zijn alle portofoons vergunningsvrij. Al sinds decennia worden portofoons gebruikt voor de communicatie tussen mensen op afstand. Deze portofoons worden gebruikt in de PMR band (446 MHz). Voor deze band is geen licentie benodigd. Het maximale zendvermogen van deze portofoons is 0,5 watt. Als het bereik van de vergunningsvrije portofoon niet voldoende is, kunt u gebruik maken van professionele portofoons met een vergunning van het Agentschap Telecom. Echter, is hier vaak geen sprake van binnen de retail en de horeca. Alleen de CLK446 is beschikbaar in zowel een licentievrije als een uitvoering met licentie mocht dit noodzakelijk zijn.

 

Het formaat

Ten tweede zijn er verschillen tussen de portofoons op het gebied van het formaat van de portofoons. Alle portofoons hebben een klein formaat waardoor deze ideaal zijn om te bevestigen aan de riem zonder hier hinder van te ondervinden.  De PKT-23E heeft een zeer compact formaat. Dankzij het compacte design is hij met 110 gram één van de lichtste in zijn soort en enorm gebruiksvriendelijk. Met de IP54 certificering is hij ook nog eens stof en spatwaterdicht. De uiterst gebruiksvriendelijke CLP446 is superlicht maar daarnaast ook erg compact. De portofoon weeg maar 67,5 gram per portofoon en heeft een grote ronde Push-to-talk knop waardoor u kunt spreken. De perfecte geluidskwaliteit en de eenvoudige bediening maken dit product ideaal. De portofoon is voorzien van een minimaal aantal knoppen en aansluitingen om het gebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Deze portofoon is speciaal ontwikkeld door Motorola voor gebruik in de retail en de horeca. 

De CLK446 is de verbeterde versie van de CLP446. Ten opzichte van de huidige CLP446 heeft een CLK446 een ingebouwde speaker, display en meerdere draagopties zoals pols- en nekkoord. Ook de CLK446 heeft een gewicht van 67,5 gram. In tegenstelling tot de andere portofoons is de TK-3601D portofoon iets groter. De TK-3601D is ook iets zwaarder en weegt 160 gram per portofoon. 

Het bereik

Ten derde zijn er ook verschillen tussen het bereik van de verschillende portofoons. Het is moeilijk om exact te zeggen wat het bereik van de portofoons is aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het bedrijfspand, de omgevingsbebouwing, de inrichting van het bedrijfspand, het aantal verdiepingen, het aantal mensen dat aanwezig is in het pand, de hoeveelheid staal in het pand, de hoeveelheid ramen etc. De PKT-23E, de CLP446 en de CLK446 hebben over het algemeen altijd een prima bereik. De TK-3601D heeft in vergelijking met de andere portofoons een sterker bereik. 

Het gebruik

Ten vijfde zijn er ook verschillen in de manier van communiceren. Bij de PKT-23E, de TK-3601D en de CLK446 is het mogelijk om zowel met als zonder oortjes te communiceren. Communicatie kan dus plaatsvinden via de portofoons zelf, maar ook oortjes kunnen gebruikt worden. Dit is anders bij de CLP446. De CLP446 kan alleen gebruikt worden in combinatie met een oortje voor deze portofoon. Zenden en ontvangen via de portofoon zelf is dus niet mogelijk, maar alleen via de portofoon + het oortje.     

Communiceren

Ten vierde zijn er ook verschillen tussen de communicatie. Alle portofoons die geschikt zijn voor de horeca en retail in dit artikel maken gebruik van analoge communicatie. Echter, kan de TK-3601D ook gebruik maken van digitale communicatie. Digitale portofoons hebben betere spraakkwaliteit, meer bereik en hebben volgens onze experts de toekomst.

Bent u benieuwd naar de verschillen tussen analoge en digitale portofoons. Lees dan ons kennisartikel.

Klik hier om ons kennisartikel over het verschil tussen analoge en digitale portofoons te openen

Prijzen van de portofoons

De PKT-23E en de CLP446 hebben een goede prijs in vergelijking met de kwaliteit en het gemak dat u van de portofoons zult gaan hebben. De CLK446 is in vergelijking met de PKT-23E en de CLP446 iets duurder. Dit heeft te maken met het feit dat de CLK446 een verbeterde versie is van de CLP446. Tot slot is de TK-3601D de duurste van de verschillende portofoons. De TK-3601D is de duurste omdat deze portofoon niet alleen analoog kan communiceren maar ook digitaal.

 

 

 

Check voor de huidige prijzen de artikelen op onze website.

 

Storingsvrij maken van de portofoons

 

De meeste portofoons die nu gebruikt worden in de horeca en retail supermarkten zijn vergunningsvrije portofoons. Deze portofoons maken gebruik van circa. 30 vrij beschikbare frequenties. Elke leverancier maakt gebruik van zijn eigen ondertoon, maar bij uitlevering wordt deze ondertoon niet gewijzigd door een persoonlijke ondertoon. Dit heeft vaak een vervelende ruis of medegebruik tot gevolg. Alle apparatuur van Firecom is daarom voorzien van een persoonlijke ondertoon. Door het programmeren van uw persoonlijke ondertoon heeft geen last meer van ruis of medegebruik.

Drukknop voor assistentie

 

Een andere mogelijke toepassing binnen de horeca en retail kunnen drukknoppen voor assistentie zijn. Assistentie bij de flessenband of een extra kassa er bij? Onze drukknop stuurt een draadloos bericht over zeer grote afstand. De alarmontvanger zal gaan trillen en piepen en geeft het ingestelde bericht weer op het scherm. Ook ideaal om bij elke kassa te plaatsen. Als er problemen zijn krijgt de manager direct een bericht “Problemen bij kassa 4”. Dit zorgt voor snellere communicatie tussen de medewerkers, wat uiteindelijk voor tijdwinst zorgt. Ook voor de klant is dit prettig aangezien zij hierdoor sneller geholpen zijn.

Demo-set

 

Wist u dat het bij ons ook mogelijk is om een Demo-set aan te vragen van de verschillende portofoons om te testen of deze fijn werken binnen uw onderneming. Indien gewenst, dan kunt u contact op nemen met ons via ons contactformulier door op deze link te drukken. Vervolgens zullen wij u een demo-set opsturen met de meest geschikte portofoons voor uw bedrijf. Voor de test heeft u 2 weken de tijd waarna de portofoons weer naar ons kunnen worden verzonden. 

Contact met ons

Bezoekadres
Randweg 10,
2941CG Lekkerkerk

085-4011980
info@firecom.nl

BTW : NL859285224B01
KvK : 72915846
Bankrekening : NL46 RABO 0117 8619 87